Srpske maline već su precenjene

Poljoprivredna politika ne predviđa subvencije za izvoz nijedne kulture, pa ni malina, kaže državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2011.

18:32

Default images

"Kada bi se udovoljilo zahtevu proizvodjača maline iz Arilja, koji traže subvenciju od 20 dinara po kilogramu, za trenutni obim proizvodnje od 80.000 tona bilo bi potrebno 1,6 milijardi dinara, odnosno oko 16 miliona evra", rekao je on.

On je istakao da tog novca nema, da je agargni budžet mali i dodao da se "sredstva iz budžeta ne mogu efikasno koristiti ako se budu upotrebila za subvencionisanje izvoza". Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, otkupna cena malina u Poljskoj i Čileu, koji je treći proizvođač na svetu, iznosi između 75 i 80 dinara, što je za 10 do 15 dinara manje nego u Srbiji.

Proizvođači maline iz Arilja i okoline, nezadovoljni otkupnom cenom tog voća, nastavili su danas, treći dan, blokiranje saobraćajnica u tom kraju u očekivanju odgovora Vlade Srbije na njihov zahtev da im država da subvencije od 20 dinara po kilogramu.

Dimitrijević je istakao da Ministarstvo poljoprivrede i trgovine ne pregovara sa proizvođačima malina, već da im pomaže da se oko cene dogovore sa otkupljivačima.

Dimitrijević je kazao da država ne može da utvrđuje nivo fiksne otkupne cene, iako je želja malinara da to bude 126 dinara.

Podsetio je da je Ministarstvo poljoprivrede pomoglo malinarima da se cena poveća sa 80 na 90 dinara za kilogram, kao i da dobiju garanciju da će dobiti 55 odsto otkupne cene za voće prodato u inostranstvu.

Ako se ne postigne neko rešenje, moglo bi doći do poremećaja u proizvodnji maline, upozorio je on i dodao da to nije dobro.

"Nudimo saradnju i apelujemo na uzdržanost u ponašanju", kazao je Dimitrijević, ističući da će ministarstvo razmotriti mogućnost da se oformi ekipa kako bi se organizovala poseta Poljskoj i kako bi se videlo kakvi su partnerski odnosi proizvodjača malina i hladnjačara i da se na taj način organizuje proizvodnja u Srbiji.
Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede iniciralo i osnivanje mešovite komisije koja bi utvrdila činjenice koje se odnose na cene i izvoz malina.

Predloženo je i da se organizuje studijsko putovanje u Poljsku, koja je nakon Srbije najveći proizvođač malina na svetu, kako bi tamo videli način na koji Poljaci proizvode i otkupljuju maline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: