Cena dobra, malinari hoće više

Država ne može da utiče na cenu maline u Srbiji jer ona zavisi isključivo od kretanja na međunarodnom tržištu, ocenjuju stručnjaci.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 02.08.2011.

13:52

Default images

Oni napominju da je trenutna otkupna cena između 80 i 90 dinara, naizgled skromna, ipak, donosi dobit od 2 500 do 3 500 evra po hektaru.

Malinari iz zapadne Srbije nezadovoljni su otkupnom cenom maline i traže da bude najmanje 126 dinara po kilogramu. Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Miladin Ševarlić smatra da domaći proizvođači maline treba da se u najskorije vreme udruže i preuzmu rizik plasmana svojih proizvoda na tržište.

On se zapitao zašto malinari nisu iskoristili 97 procenata slobodnih kapaciteta za uslužno skladištenje tog voća u hladnjači Zemljoradničke zadruge u Arilju, da čekaju veću cenu i tada plasiraju malinu na domaće i inostrano tržište.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i trgovine, u javnim skladištima je od raspoložovih 2.950 tona uskladišteno svega 103 tone maline ili 3,5 odsto, od čega je u Arilju kapacitet skladišta 900 tona, a uskladišteno je svega 12 tona malina ili 1,33 odsto.

Ekspert iz Privredne komore Srbije Vojislav Stanković da proizvođači maline u Srbiji mora da intenziviraju proizvodnju i povećaju prinose sa sadašnjih šest na 10 do 12 tona po hektaru i formiraju velike tržne centre koji bi otkupljivali voće i objednijene količine plasirali na domaće i svetsko tržište.

“Otkupna cena maline od 80 do 90 dinara na prvi pogled izgleda skromno ali ta cena na postojeću proizvodnju od šest hiljada tona po hektaru omogućava dobit proizvodjačima od 2.500 do 3.500 evra”, rekao je Stanković.

Početkom sezone, republički Zavod za statistiku procenio je rod maline od 95.565 tona sa 15.750 hektara, odnosno prosečnim prinosom od šest tona po hektar.

"Uzmimo u obzir da je grad oštetio izvesne količine maline realno je očekivati da Srbija trenutno raspolaže sa količinom od više 80.000 tona tog voća", dodao je Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: