Vojvođani traže nove vozove

Železnice Srbije kupuje12 dizel-motornih vozova ruske proizvodnje, čija se isporuka očekuje do kraja 2012. Vojvodina zahteva da ima prioritet u raspodeli.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 02.08.2011.

11:36

Default images

Predsednici opština Sente, Kanjiže i Čoke Aniko Širkova, Mihalj Njilaš i Predrag Mijić te gradonačelnik Subotice Saša Vučinić potpisali su objedinjeni zahtev direktoru Železnica.

Oni traže isporuku tri garniture dizel-motornih vozova iz prvog kontingenta s obrazloženjem da je javni železnički prevoz na relaciji Subotica–Senta–Čoka–Kikinda, Subotica–Horgoš–Kanjiža, Subotica–Sombor u izuzetno kritičnom stanju, kao i na kraku prema Segedinu, gde najčešće dolazi do kvarova, velikih kašnjenja, odlaganja ili otkazivanja polazaka dizel-motornih vozova iz serije 812 (šinobusi).

Kažu da građani teško podnose takvu situaciju i otvoreno iskazuju revolt i prenose nezadovoljstvo i na zaposlene na Železnici, i predstavnike lokalne samouprave. Kako stoji u dopisu, za potrebe ovog regiona uopšte nisu nabavljana železnička vozna sredstva, već su se obavljale samo najnužnije popravke na dotrajalim šinobusima kupljenim daleke 1960, dok su, istovremeno, u više navrata obezbeđivane kompletne garniture vozova za mesta u centralnoj Srbiji.

Poznavaoci prilika na Železnici kažu da postoji nasušna potreba za novim garniturama i na drugim relacijama u Vojvodini, kao na primer Pančevo–Vršac, Pančevo–Zrenjanin–Kikinda, zatim na pruzi Novi Sad – Odžaci – Sombor i drugde.

Stručnjaci kažu da bi za područje Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga koji, u smislu organizacije železničkog saobraćaja funkcionišu kao celina, bilo neophodno sedam dizel-motornih vozova da bi putnički saobraćaj bio redovan.

Naglašavaju da su posebno ugroženi korisnici koji gravitiraju Subotici iz pravca Sente, gde se vozovi najčešće otkazuju, a, s druge strane, Senta je veoma slabo povezana autobuskim linijama sa Suboticom.

Pošto su, osim vojvođanskih, prisutne inicijative i drugih lokalnih samouprava iz Srbije, čak i onih koji su u prethodnim nabavkama dobili nove vozove, veruje se da će nove garniture biti raspoređene tamo gde su najpotrebnije.

Međutim, član Gradskog veća Subotice Laslo Karai rekao je da iz Železnica još uvek nisu dobili odgovor na dopis koji su poslali početkom maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: