Država prodaje nešto kao Jat

Tender za izbor strateškog partnera za Jat ervejz biće raspisan sutra, ali "još nije definisan model" za osnivanje nove nacionalne aviokompanije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

14:59

Default images

Ta nova aviokompanija trebalo bi da bude formirana transformacijom postojeće i zajedno sa nekom uspešnom stranom kompanijom, rečeno je u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku.

Prema državnom sekretaru za vazdušni saobraćaj Miodragu Miljkoviću, javni poziv će trajati oko dva meseca i po isteku tog roka biće pregledane prispele ponude, na osnovu kojih će se pregovarati sa potencijalnim strateškim partnerima. Kada bude izabran strateški partner, uslediće prenos imovine Jat ervejza i strateškog partnera u novu srpsku aviokompaniju, objasnio je Miljković.

Neki domaći mediji pišu da je, navodno, privatizacioni savetnik "Dilojt" predložio, kao optimalno rešenje, da novi avioprevoznik bude osnovan kao zavisno društvo Jat ervejz, uz obavezni osnivački kapital od 400.000 evra.

Tim programom "Dilojta" predviđena su četiri moguća modela formiranja nove aviokompanije, uz maksimalno učešće strateškog partnera sa 49 odsto kapitala.

Od strateškog partnera se očekuje da obnovi i modernizuje flotu i uloži novac u novu aviokompaniju, a poslednju reč će imati država koja će od 30. septembra ocenjivati koja je ponuda najperspektivnija.

U vrednovanju ponuda najviše će se voditi računa o perspektivi održivog poslovanja, visini ponuđenog uloga i koliko će zaposlenih biti preuzeto iz Jat ervejza.

Vlada Srbije je na sednici od 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jat ervejza i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Analitičari smatraju da su Jat ervejzu jedini adut kojim raspolaže, ekskluzivna prava letenja na određene destinacije, pa izražavaju nadu da će aviokompanija u drugom tenderskom postupku konačno dobiti kupca.

Ekonomista Milan Kovačević je ocenio ranije da je "dosta neubedljiv" plan države da osnuje novog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom stranom kompanijom koji bi preuzeo ulogu nacionalne aviokompanije i deo kapitala Jata.
"Ukoliko se jedno preduzeće razdvaja na dva dela i ako se u njih unosi neka imovina, onda oba preduzeća duguju sve ono što je do tada dugovalo preduzeće od kojeg su nastala. Uopšte mi nije jasna ta priča oko pravljenja dobrog i ostavljanja lošeg Jata", rekao je Kovačević.

Kovačević, konsultant za strana ulaganja je kazao da u javnosti nema dovoljno informacija o strateškom partnerstvu za Jat, ocenjujući da je to "skup poduhvat i trošenje novca koje neće dati neke rezultate".

Na prvom tenderu 2008, za srpsku nacionalnu aviokompaniju nije bilo zainteresovanih, a za 51 odsto kapitala u Jat ervejzu tada je tražen 51 milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: