Đelić: Pare od restitucije od 2015.

Imovina oduzeta različitim aktima o nacionalizaciji ili agrarnim reformama posle 1945. godine, počeće da se vraća pravim vlasnicima već iduće godine u naturi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

20:09

Default images

To najavljuje vicepremijer Božidar Đelić, dodajući da će oni kojima će imovina biti vraćena u novcu čekati 2015. godinu.

"Očekujem prva rešenja o vraćanju imovine u naturi već sledeće godine i to prvo za one predmete koji nisu komplikovani i gde nema novog vlasnika i ako su se naslednici dogovorili", rekao je Đelić.

On je istakao da će u naturi biti vraćeno sve što je moguće, navodeći da će od vraćanja u naturi biti izuzeta imovina čije bi vraćanje moglo da ugrozi funkcionisanje države. U naturi neće biti vraćana ni imovina koja danas ima legalnog vlasnika, jer ideja je da ne pravimo nove nepravde i da onome ko je nešto legalno kupio ne nanosimo nepravdu, dodao je Đjelić.

Nacrt zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, koji je juče predstavljen u Vladi Srbije i koji će se prema Đelićevim rečima, u skupštini naći u septembru, predvideo je i rešenja za sve ljude koji žive u stanovima čiji je vlasnik država i onima koji plaćaju zakup.

Ako je u pitanju poslovni prostor, zakupac će imati prelazni period od dve godine, dok će oni na obradivom zemljištu imati rok od tri godine, tokom kojih će plaćati istu kiriju, naveo je Đelić i dodao da se podrazumeva da tokom prelaznog perioda sadašnji korisnici naprave dogovor sa pravim vlasnikom.

Đelić je rekao i da zaštićeno stanarsko pravo ostaje zaštićeno.

On je rekao i da je oko dve milijarde evra rezervisano za vraćanje oštećenim građanima u narednih 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: