Blokada košta milion evra dnevno

Srpske vlasti pokušavaju da u saradnji sa privrednicima pronađu način da roba iz Srbije, i pored blokade, stigne na Kosovo, kaže Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 30.07.2011.

19:33

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da Srbija na teritoriju Kosova godišnje plasira robu vrednu oko 350 miliona evra i da se sada vlasti u Beogradu sa privrednicima trude da pronađu načine da roba stigne na Kosovo.

Zemlje regiona potpisale su sporazum CEFTA o slobodnoj trgovini. Kosovo je, budući da Beograd ne priznaje nezavisnost Prištine, sporazum potpisalo kao UNMIK-Kosovo. UNMIK-Kosovo trenutno predsedava CEFTA sporazumu. Pitanje pečata trebalo je da bude rešavano na pregovorima Beograda I Prištine u Briselu 20. jula, ali su ti pregovori otkazani. Priština insistira da su njeni pečati u skladu sa Rezolucijom 1244, a da Beograd njihovim nepriznavanjem zabranjuje izvoz kosovske robe u Srbiju.

Vlada Kosova je zbog toga uvela zabranu uvoza robe iz Srbije, a 26. jula je pokušala da preuzme i prelaze na severu Kosova gde se ta zabrana nije sprovodila.

Ćirić je kazao da je Priština time prekršila sporazum CEFTA i da se Beograd članicam tog sporazuma žalio još 25. jula.

Prema njegovim rečima, sada postoji rok od 90 dana tokom kojih nesporazum Beograda i Prištine može da bude rešen bilateralnim konsultacijama.

Ukoliko spor ne bude tako rešen, Srbija ima pravo na međunarodnu arbitražu tokom koje može i da zatraži isplatu štete nastale zabranom uvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: