"Više novca za stambene kredite"

Sredstva za subvencionisane stambene kredite mogla bi da budu povećana rebalansom budžeta, koji je najavljen za septembar, kaže ministar Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.07.2011.

17:07

Default images

Ministarstvo finansija je, prema rečima Dulića, preuzelo obavezu da do tada, zajedno sa Ministarstvom ekonomije, prati izdavanje subvencija za stambene kredite.

Država je budžetom za ovu godinu predvidela 1,7 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredite.

„Trenutno još uvek postoje sredstava za stambene kredite, ali verujem da će jedan značajan deo sredstava biti rebalansiran u septembru“, rekao je ministar.

On je kazao da će se do rebalansa pratiti efekti mera Narodne banke Srbije, kojima je od 1. jula obavezno učešće kod stambenih nesubvencionisanih kredita povećano sa 10 na 20 odsto.

„Ukoliko se utvrdi da je drastično pala tražnja za stambenim kreditima, koja ugrožava i sam građevinski sektor, uputićemo molbu NBS da ponovo razmotri taj set mera“, kazao je Dulić, istakavši da je najvažnije da se ne prekidaju započeti državni projekti u građevinarstvu.

Govoreći o građevinskim projektima, Dulić je podsetio da je u toku javni konkurs za izbor arhitektonskog rešenja za naselje "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, gde u oktobru treba da počne izgradnja stanova po cenama nižim od tržišnih, u okviru državnog programa stanogradnje u Srbiji.

„Reč je o projektnom finansiranju, izgradnja neće koštati ništa za budžet već će iza samog projekta stajati državne garancije, koje će biti dovoljan dokaz bankama da mogu da finansiraju takav projekat“, objasnio je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: