Najpodmićeniji državni službenici

Privatizacija i javne nabavke bile su prava meka za korupciju. Nije manjkalo ni podmićivanje lekara, policije, inspekcije, šalterskog radnika, nastavnika.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 30.07.2011.

13:29

Default images

U Ministarstvu pravde kažu da se ova krivična dela u poslednjih nekoliko godina rasvetljavaju na veliko, ali i da su teška za dokazivanje.

Statistički podaci govore da je najveći broj krivičnih prijava podnet protiv zaposlenih u društvenim i privatnim preduzećima (7.709), slede javna preduzeća poput EPS, „Srbijašuma“, NIS...(1096), a u ovoj „trci“ na trećem mestu su zaposleni u organima državne uprave i lokalne samouprave (662). U poslednjih pet godina, od 1. januara 2006, zaključno sa 30. junom ove godine, MUP Srbije je podneo 10.129 krivičnih prijava protiv 18.264 osobe, koje su bile osumnjičene da su počinile ukupno 26.870 dela iz oblasti korupcije. U isto vreme 1.747 osoba je uhapšeno.

Najviše je bilo zloupotrebe službenog položaja (11.314), slede falsifikovanje službene isprave (7.040), pronevera (1.910), neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti (1.549), primanje (639) i davanje mita (525).

Većinu ovih krivičnih dela iz oblasti korupcije prati mito, posebno kada je reč o zloupotrebi službenog položaja “ kaže Dragan Galjak, načelnik Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

On navodi da je dokazivanje davanja, odnosno primanja mita je umnogome otežano, zato što se takve stvari retko prijavljuju, jer su obe strane zainteresovane da završe „posao“.

Prema rečima Galjaka, onaj od koga se traži mito često je u nedoumici da li da prijavi slučaj ili da ćuti, plati i završi posao. Jer, ako i prijavi da je dao mito - i sam snosi krivičnu odgovornost. Ovakva zakonska pretnja često otežava policijski rad. Malo je onih koji su spremni da rizikuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: