Vlada "gasi" subvencije privredi

Vlada Srbije će uskoro će prestati da subvencioniše kredite za investicije, što je počela da radi kako bi sprečila prelivanje svetske krize na domaću privredu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

00:07

Default images

Pozajmice za likvidnost već su prestale da se odobravaju, obzirom na to da je kompletan iznos od izdvojenih 1,42 milijarde dinara potrošen.

Banke još uvek primaju zahteve za odobrenje pozajmica za investicije, ali će to uskoro prestati, jer će se uskoro istrošiti svih 700 miliona dinara državnih para za ovaj projekat, navode u Vladi Srbije.

Inače, u ovoj godini odobreno je gotovo 7.000 kratkoročnih pozajmica firmama za likvidnost i to u ukupnom obimu od 732,2 miliona evra. Potražnja za investicionim, inače dugoročnim kreditima je bila znatno manja, pa je realizovano ukupno 947 ovakvih pozajmica, čiju je kamatu delimično finansirala država.

Naravno, na olakšice su pravo imali samo oni koji u narednih godinu dana ne otpuste niti jednog radnika i, naravno, da su, prema kriterijumima poslovnih banaka, kreditno sposobni.

Privrednici koji su koristili ove povoljnije kredite danas imaju različita viđenja ovog paketa državne pomoći. Dok postoje oni koji smatraju da je ovaj program pomogao preživljavanju domaćih preduzeća, iskustva drugih govore da je, možda, bilo jednostavnije uzeti regularni kredit.

"Mnogi privrednici su jedva dočekali da se i ove godine zaduže prema subvencionisanim kamatama", kaže jedan od privrednika koji je korisnik pozajmice za likvidnost uz subvenciju države.

On navodi da "kada su u februaru dobili informaciju da mogu da dobiju samo dinarske pozajmice, po kamati identičnoj sa referentnom kamatnom stopom NBS, nisu ni analizirali nove uslove. Dobili smo, pritom, promenljivu kamatu".

"Tada je, zapravo, kamata na kredit za likvidnost bila 12 odsto. Danas je kamata već 12,5 odsto. Svaki preduzetnik može da izračuna kako bi mu se kretao plan otplate pozajmice da je uzeo zajam po regularnim uslovima banke u evrima, sa kamatom od 12 odsto. Danas bi im rata, zbog pada kursa, bila niža oko osam odsto", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: