Srpska roba će naći put do Kosova

Roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine će se verovatno dopremati na Kosovo alternativnim pravcima, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

18:58

Default images

Direktor Biroa PKS za regionalnu saradnju Milivoje Miletić kaže da će mnoga preduzeća iz Srbije i BiH naći načina da putem drugih isporučilaca dopreme robu na područje Kosova i Metohije.

On je dodao da će se roba iz BiH i Srbije dostavljati preko alternativnih pravaca.

"Najveću štetu će pretrpeti potrošači na KiM, jer će jedan određen broj roba na koje su potrošači navikli biti dostavljan sivim kanalima po višim cenama", istakao je Miletić. On kaže da će "roba iz Hrvatske početi više da se doprema na tržište Kosova, ali ta roba je skuplja zbog troškova transporta".

Kako je kazao, Srbija učestvuje sa 20 do 25 odsto u celokupnom kosovskom uvozu. "U prvih šest meseci 2011. godine Srbija je izvezla preko 200 miliona evra, a uvoz je bio oko četiri miliona evra", precizirao je Miletić.

On je dodao da je deficit tekućeg platnog bilansa na Kosovu 70 odsto bruto društvenog proizvoda, "što znači da tamo proizvodnja skoro i ne postoji”.

Miletić je potvrdio da su Privredna komora Srbije i Spoljnotrgovinska komora BiH uputile Sekretarijatu CEFTA zajednicko reagovanje na odluku samoproglasenog Kosova da uvede embargo na robu iz centralne Srbije i carinu od deset odsto na robu iz BiH. Prvi put od kada je CEFTA formirana, pokreće se procedura takve vrste.

Samoproglašeni embargo Kosova na robu iz centralne Srbije i carina od deset odsto na robu iz BiH nisu u skladu sa liberalizacijom trgovine u CEFTA regionu, rekao je Miletić i ponovio da Srbija trazi od Komiteta CEFTA da proglasi odluku privremene prištinske administracije o zabrani uvoza robe iz ostatka Srbije suprotnom odredbama tog Sporazuma.

"UNMIK Kosova je potpisao taj sporazum i sada Priština ne može govoriti ni o kakvom reciprocitetu", kazao je i dodao da zbog novonastale situacije trpi ne samo Kosovo već i privreda celog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: