Oštećeni traže imovinu umesto novca

Bivši vlasnici će tražiti da zakon o restituciji predvidi zamenu potraživane imovine nekom drugom imovinom, kaže koordinator Mreže za restituciju Mile Antić.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 29.07.2011.

18:41

Default images

Antić navodi da je "za bivše vlasnike i njihove naslednike nedopustivo da budući zakon o restituciji ne uključi supstituciju potraživane imovine u slučajevima kad nije moguće da se vrati ona imovina koja je bila nacionalizovana”.

Reč je o situacijama kada su na toj imovini danas, na primer, ili autoput ili železnica ili je uništena ili je privatna svojina kao što su slučajevi sa stanovima, rekao je Antić. “Država ima imovinu koju bi mogla odmah da da u zamenu za potraživano vlasništvo", rekao je Antić. On je istakao da će se predstavnici Mreže za restituciju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o vraćaju imovine i obeštećenju zalagati da se promeni taj dokument koji nije predvideo supstituciju naturalne imovine.

Antić je istakao da u slučaju da se omogući zamena potraživane imovine nekom drugom imovinom država ne bi imala skoro nikakve finansijske obaveze prema bivšim vlasnicima.

"Primena Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicima je pokazala da se u kratkom roku može vratiti potraživana naturalna imovina, pogotovo poljoprivredno zemljište", istakao je Antić.

On je dodao ne postoji bojazan da će sadašnji zakupci oduzete imovine imati problema sa novim vlasnicima jer su slučajevima kad je vraćana imovina crkvama i verskim zajednicima zakupci lako postizali dogovor o daljem zakupu.

Primena zakona o restituciji, prema rečima Antića, zavisiće i od rešenja u zakonu o javnoj svojini, čiji nacrt još nije pripremljen.

"Za sprovođenje budućeg zakona o vraćanju imovine trebalo bi da bude zadužena Direkcija za restituciju, jer bi lokalne samouprave, koje očekuju povraćaj imovine po osnovu zakona o javnoj svojini, bile u sukobu interesa ako bi preuzele taj posao", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: