Tender za partnera Jata 1. avgusta

Tender za izbor strateškog partnera "Jat ervejzu" biće raspisan 1. avgusta, ali "još nije definisan model" za osnivanje nove aviokompanije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 29.07.2011.

11:35

Default images

Javni poziv će, prema rečima državnog sekretara za vazdušni saobraćaj Miodraga Miljkoviću, trajati oko dva meseca posle čega će biti pregledane prispele ponude, na osnovu kojih će se pregovarati sa potencijalnim strateškim partnerima.

Posle izbora strateškog partnera uslediće prenos imovine "Jat ervejza" i strateškog partnera u novu srpsku aviokompaniju, rekao je ranije Miljković.

Pojedini mediji prenose da je privatizacioni savetnik "Dilojt" predložio kao optimalno rešenje da se novi avioprevoznik osnuje kao zavisno društvo "Jat ervejz" uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra.
Programom koji je pripremiio "Dilojt“ predviđena su četiri moguća modela formiranja nove aviokompanije, uz maksimalno učešće strateškog partnera sa 49 odsto kapitala.

Od strateškog partnera se očekuje da obnovi i modernizuje flotu i uloži novac u novu aviokompaniju, a država će od 30. septembra ocenjivati koja je ponuda najperspektivnija.

U vrednovanju ponuda najviše će se voditi računa o perspektivi održivog poslovanja, visini ponuđenog uloga i koliko će zaposlenih biti preuzeto iz "Jat ervejza".

Vlada Srbije je na sednici od 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno. Stručnjaci kažu da su "Jat ervejzu" ekskluzivna prava letenja na određene destinacije jedini adut koji ta kompanija ima u nadi da će u drugom tenderskom postupku konačno dobiti kupca.

Ekonomista Milan Kovačević je ocenio u ranijoj izjavi za Tanjug da je "dosta neubedljiv" plan države da osnuje novog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom stranom kompanijom, koji bi preuzeo ulogu nacionalne aviokompanije i deo kapitala Jat-a.

"Ako se jedno preduzeće razdvaja na dva dela i ako se u njih unosi neka imovina onda oba preduzeća duguju sve ono što je do tada dugovalo preduzeće od kojeg su nastala. Uopšte mi nije jasna ta priča oko pravljenja dobrog i ostavljanja lošeg Jat-a", rekao je Kovačević, inače, poznati konsultant za strana ulaganja.

On je kazao da u javnosti nema dovoljno informacija o tome i da je to "skup poduhvat i trošenje novca koje neće dati neke rezultate".
Konsultant za strana ulaganja je naveo da bi u "Jat ervejzu" trebalo postaviti profesionalnu upravu i pitati je šta može da postigne.

Jedno rešenje, prema njegovim rečima, bilo bi da se popravi poslovanje ako može, što bi morala da garantuje uprava, a ako ne, trebalo bi menjati upravu.

"Drugo rešenje bi bilo da se pusti preduzeće da ode u stečaj i da se skinu dugovi", rekao je Kovačević i dodao da bi tek onda moglo nešto da se uradi sa nekim ko bi kupio u stečaju ono što je preostalo od preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: