Velika nadanja u “belgijski“ Maksi

Maksi od danas i zvanično nije vlasništvo Miroslava Miškovića. Najveći trgovinski lanac u Srbiji prešao je u ruke Belgijanaca, koji najavljuju velika ulaganja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

18:26

Default images

Od dolaska Delez grupe u Srbiju mnogo očekuju i dobavljači, jer bi preko belgijske kompanije mogli da plasiraju svoju robu i na američko tržište.

Dušan Petrović, ministar trgovine i poljoprivrede, kaže da je „ulazak Deleza veliki korak ulazak za zemlju zbog tekućeg života jer očekujemo da ce Delez raditi onako kako radi u Belgiji i u svim drugim zemljama“.

Da ovo nije veliki korak samo za Srbiju već i za Delez, potvrđuje za B92 prvi čovek belgijske grupacije Pjer-Olivije Bekers. „Preuzimanje Maksija je veliki korak za dalji rast naše kompanije. Transakcija možda za Srbiju nije značajna kao što je Đokovićevo osvajanje Vimbldona, ali je nešto na šta Srbija i potrošači mogu da budu veoma ponosni“, kaže on.

Delez će u Srbiju doneti, kako najavljuju, konkurentne cene i kvalitetan asortiman. Neće menjati ime prodavnica, ali ni broj zaposlenih.

Nema govora o otpuštanjima radnika. Mi u Delezu se radujemo priključenju oko 15.000 radnika Delta maksija. Radnici nemaju nikakvog razloga za brigu“, naglašava Bekers.

U Vladi Srbije očekuju da će Delez podstaći veću konkurenciju u Srbiji i podići standard usluga u trgovinama

„Očekujem vrlo brzo da vidimo u stvarnom životu jedan nov pristu, kao i da će taj novi pristup morati da se proširi na sve ostale. Do Nove godine ćemo imati sasvim drugačiju sliku trgovine nego što smo imali do pre neki dan, smatra ministar Dušan Petrović.

Istovremeno, srpski proizvođači bi mogli i da iskoriste ulazak Deleza tako što bi preko belgijskog trgovinskog lanca plasirali robu na evropsko tržište.

„Kroz ovaj lanac u svakom slućaju će mnogi proizvođaći naći svoje mesto. Ipak, najbitnije je što ćemo morati da se suočimo sa standardima EU koji će morati da budu implementirani i kroz koje ćemo morati da ponudimo robu“, navodi SINC PKS Gordana Hašibegović iz Privredne komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: