Diplomate se stostruko isplatile

Ministarstvo ekonomije pravi izveštaj o radu i učincku 27 ekonomskih diplomata i ti rezultati uskoro će da se nađu i na stolu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

00:03

Default images

Kako pišu Novosti, glavna zasluga diplomata je dolazak nemačkog energetskog giganta RWE, što je investicija vredna 320 miliona evra.

Samo taj posao mogao bi stostruko da „isplati“ ukupan godišnji budžet svih ekonomskih diplomata koji iznosi oko 200 miliona dinara.

Zato će, u prvoj godini rada, kažu, najviše pohvala da dobije specijalni savetnik iz Berlina, jer je on postigao najveći uspeh. Prema rečima Jelene Marjanović, pomoćnice ministra Ćirića, postoje mnogobrojne firme koje su ozbiljno „zagrizle“ da ulože novac u Srbiju zahvaljujući aktivnostima ekonomskih savetnika, ali zbog konkurencije ne žele da se u javnosti otkriva o čemu se pregovara.

"Deo izveštaja o rezultatima ekonomskih diplomata moraće da bude poslovna tajna. Iznošenjem bilo kakvih najava o pregovorima sa potencijalnim stranim investitorima mogla bi da se napravi medveđa usluga i da se ugrozi eventualno ulaganje u našu zemlju", rekla je Marjanovićeva.

Ekonomski savetnici dobijaju istu platu kao svi diplomatski predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a raspon mesečnih zarada je od 2.000 do 3.000 evra. Prema podacima koje smo dobili, svaki od 27 ekonomskih savetnika mesečno za stanarinu u proseku potroši 1.100 evra, takođe u skladu sa pravilnicima MSP-a.

U Ministarstvu finansija su nam objasnili da diplomate koriste kancelarije u našim ambasadama, pa iz budžeta ne treba da se troše dodatne pare za poslovni prostor, kao i da račune za telefon i troškove prevoza namiruju sami, od plate.

Pre godinu dana Ministarstvo ekonomije poslalo je diplomate u Minhen, Rim, Moskvu, Kijev, Štutgart, Peking, Ljubljanu, Bukurešt, Berlin, Zagreb, Beč, Podgoricu, Tokio, Prag, Sofiju, Skoplje, Bratislavu, Stokholm, Čikago, Sarajevo, Budimpeštu, Pariz, Milano, Atinu, London, Brisel, Toronto i Istanbul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: