Delez zvanično preuzeo Delta Maksi

Belgijski Delez je i zvanično preuzeo kompaniju Delta Maksi za 932,5 miliona evra, uključujući neto dug i ostale uobičajene korekcije od ukupno 318 miliona evra

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

17:00

Default images

Predstavnici Deleza i Delta holdinga, u čijem je sastavu Delta maksi, potpisali su kupoprodajni ugovor 3. marta, ali je Komisija za zaštitu konkurencije tek 13. jula dala dozvolu za preuzimanje.

Iako je Delta Maksi ranije bio predmet više istraga Komsije o tome da li ima monopolski položaj na tržištu, Komisija je u svom saopštenju navela da Delez kupovinom Delta Maksija neće narušiti konkurenciju u Srbiji. Predsednik Deleza, zadužen za istočnu i jugoistočnu Evropu Konstantinos Mačeras najavio je da će preuzimanjem Delta maksija domaći proizvođaci dobiti priliku da izvoze u Evropu, a u planu je i da se roba za lanac Delez proizvodi u Srbiji.

Mačeras je poručio da će Delez u dogovorenim, čak i kraćim rokovima isplaćivati domaće dobavljače i imati dobru saradnju sa njima jer je praksa te kompanije da u svojim objektima u svetu nudi 55 odsto robe lokalnih proizvođača.

Drago nam je što u Delez grupu primamo 15.000 zaposlenih Delta Maksija i što nastavljamo da opslužujemo domaće kupce, koristeći međunarodno iskustvo kompanije“, izjavio je Kostas Makjeras, izvršni potpredsednik Delez grupe i generalni direktor za jugoistočnu Evropu.

On kaže da “raduje što smo uspeli da zatvorimo ovu transakciju u planiranom vremenskom periodu. Od danas, možemo uspešno da integrišemo Delta Maksi u organizaciju Delez grupe, za šta smo se već mesecima pripremali. Nastavićemo da razvijamo lokalnu snagu Delta Maksi prodavnica i osnažujemo odnose sa lokalnim dobavljačima“. Pjer-Olivijer Bekers, predsednik i generalni direktor kompanije Delez grupe, kaže da se ova transakcija savršeno uklapa u takozvani ’New Game Plan’, naš novi strateški plan čiji je cilj ubrzan i profitabilan rast prihoda“.

„Kupovinom Delta Maxija u kombinaciji sa postojećim poslovanjem u Rumuniji i Grčkoj, Delez grupa postaje jedan od vodećih igrača u regionu. Spremni smo za rast našeg poslovanja u ovom perspektivnom delu Evrope“, dodao je on.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović ranije je izjavio da će dolazak Deleza povaćti efikasnost domaće trgovine, poljoprivrede i prehtrambene industrije.

"Dolazak Delezea predstavlja i veliku izvoznu šansu za srpske proizvođače, jer će moći da svoju robu plasiraju na evropsko, pa čak i američko tržište gde ta kompanija ima svoje maloprodajne lance", rekao je ministar poljoprivrede i trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: