Soroš i Muja bi kosovski ugalj

Jedan od najvećih finansijskih magnata Džordž Soroš i albanski milijarder iz Njujorka Sahit Muja nameravaju da se udruže da bi eksploatisali ugalj na Kosovu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2011.

14:38

Default images

Vrednost rezervi uglja na Kosovu procenjuje na više od 300 milijardi dolara, objavio je Vol strit džornal. Muja i jedan Sorošov agent su prošle godine pet puta bili na Kosovu i pregovarali o unosnim poslovima u sektoru uglja, tvrdi američki list.

Planirano je da kosovske rezerve uglja, koje se procenjuju na više od 15 milijardi tona lignita, budu korišćene kao pogon u termoelektranama koje bi obezbeđivale struju za Kosovo i ceo region.
Nema sumnje da se Muja, kao izvršni direktor kompanije "Albanski minerali", namerio na kosovske rezerve minerala, koje uključuju i olovo, hrom, cink, zlato, srebro, bakar, nikl i druga prirodna bogatstva, navodi list.

Vlada kosovskog premijera Hašima Tačija je, kako se navodi u tekstu, uverila američku državnu sekretarku Hilari Klinton da će američke korporacije biti glavni uživaoci kosovskog bogatstva u uglju. Autor tekst se u prilog tome poziva na nekoliko saopštenja Tačijeve vlade i podseća da je Bil Klinton bio predsednik SAD tokom rata na Kosovu.

Glas Rusije takdoje se bavi kosovskim ugljem - ruski državni radio je u osvrtu na pisanje američkog lista konsultovao akademika i profesora Geološkog univerziteta u Moskvi Jurija Anistratova, koji ističe da je razrada novih nalazišta uglja perspektivna u pogledu profita i to iz više razloga.

Anistratov ukazuje da je ugalj kao energent ekonomski isplativiji od nafte i gasa, a - uz novu tehnologiju - i ekološki prihvatljiviji.

"Potrebe za energetskim izvorima ipak će dovesti do uvećanja eksploatacije uglja. Već postoje i ekološki prihvatljivi načini njegove prerade i transporta. Izmedju ostalog, mnogo uglja se vadi i koristi u ekološki uzornoj Australiji", objasnio je Anistratov.

Kad je reč o kosovskim rezervama, Anistratov kaže:

"Tragična sudbina ove srpske pokrajine još jednom potvrdjuje žalosnu zakonitost: u savremenom svetu prirodna bogatstva često su prokletstvo za zemlju koja ih poseduje. Krvavi dijamanti iz Afrike, krvava nafta na Bliskom Istoku, a sada i krvavi ugalj sa Kosova", kaže Anistratov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: