“SAD greše, samo Kosovo krši CEFTA“

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović odbacio je izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Tomasa Kantrimena.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.07.2011.

19:04

Default images

On je rekao da je netačna njegova izjava da je Srbija pre dve godine prekršila CEFTA sporazum.

"Tom izjavom se pokušava opravdati odluka Prištine o uvođenju embarga na trgovinu. Moram da kažem da pre dve godine Srbija nije uvela nikakvu blokadu prema takozvanom Kosovu i kosovskoj robi, već je Priština jednostrano promenila i narušila CEFTA", kaže Stefanović.

Kantrimen je, podsetimo, rekao da žali što je vlada u Prištini uvela zabranu uvoza srpske robe i dodao da je "Srbija počela isti takav embargo na robu sa Kosova pre dve i po godine", što je, kako je rekao, nelegalno prema CEFTA sporazumu. Stefanović je objasnio da "mi nikakvu blokadu nismo uveli već je Priština samoinicijativno i jednostrano promenila CEFTA sporazum na način koji je neprihvatljiv za sve članice, jer takve stvari ne mogu da se menjaju nakon potpisivanja odredjenog medjunarodnog sporazuma".

Naša strana, naglasio je šef pregovaračkog tima, nastaviće da kroz dijalog traži rešenje i za to pitanje.

"Nećemo dozvoliti pritiske. Ovo je pokušaj prejudiciranja dijaloga i mi na to ne možemo pristati, kao što ne možemo ni eksplicitno ni implicitno priznati kosovsku nezavisnost", istakao je Stefanović.

On je izrazio uverenje da svi u međunarodnoj zajednici jednako podržavaju dijalog i da naša strana očekuje da i SAD nastave da ga podržavaju.

SAD su se i do sada postavljale konstruktivno, rekao je Stefanović i ukazao da one imaju snažan uticaj na Prištinu, ali da su uspele da pronađu snagu i viziju za konstruktivno statusno neutralno postavljanje u dijalogu.

"Mi očekujemo da će oni (SAD) nastaviti da budu konstruktivni i da se ne pokažu kao tačne sumnje koje bi eventualno mogle da nastanu, a koje bi bile opasne i štetne. A to je da se izjavom gospodina Kantrimena na neki način razotkriva eventualno sponzorstvo pogrešne odluke prištinskih vlasti", naveo je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: