Srpska roba našla put do Kosova

Kosovski mediji objavili su da će srpske firme svoju robu na Kosovo uvoziti iz Makedonije nakon što je vlada u Prištini uvela zabranu uvoza srpskih proizvoda.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.07.2011.

13:30

Default images

Prema pisanjima prištinskih medija skoro sve veće kompanije iz Srbije imaju svoja predstavništva u Makedoniji, te će uvoz ići preko njih.

Navodi se i da embargo nad uvozom iz Srbije se za sada sprovodi uspešno. Propuštaju se samo kamioni sa robom koji su kroz Srbiju prošli u tranzitu i za čiju robu se može dokazati da nema poreklo iz Srbije.

Vlada Kosova zabran ila je uvoz robe iz Srbije uz obrazloženje da ni Beograd ne priznaje carinske pečate Kosova što onemogućava izvoz kosovske robe.

Vlada Srbije je to negirala i navela da kosovska roba može ući u Srbiju sa pečatom UNMIK što je u skladu sa CEFTA sporazumom.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miodrag Nikolić - Feman, smatra da je odluka vlade Kosova da zavede embargo na uvoz robe iz Srbije, "nakaradna" i neće zaustaviti isporuku roba u ovu srpsku južnu pokrajinu.

"Roba će na Kosovo iz ostalog dela Srbije ići bez obzira na embargo, da li preko Makedonije ili Crne Gore, ali će ići", rekao je Nikolić i pozvao UNMIK "koji je nadlezan za Kosovo" i zemlje članice CEFTA, da reaguju. Na administrativnom punktu Merdare, desetine kamiona punih robe i dalje je blokirano, jer im carinske vlasti ne dozvoljavaju da uđu na Kosovo i Metohiju.

U zoni između dva kontrolna punkta je nekoliko kamiona, koji ne mogu ni na Kosovo i Metohiju, ni nazad u centralnu Srbiju, a na prelazak kod Merdara čeka oko 70 kamiona.

Oglasio se i Savet kosovskomitrovičkog okruga, koji je danas zatražio od predstavnika Euleksa i Kosovske policije da na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak ne postupaju po odluci kosovskih organa uprave o zabrani prelska robe iz centralne Srbije i upozorio da će Euleks, Kfor i KP snositi svu odgovornost za destabilizaciju stanja na terenu ukoliko se ogluše o njihovo upozorenje.

Privremene kosovske institucije uprave izrazile su spremnost da odblokiraju ulazak robe iz centralne Srbije istog momenta kada Beograd bude ukinuo zabranu uvoza robe sa Kosova.

Kako je rekao potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući, embargo će biti ukinut "istog minuta kada Vlada Srbije donese odluku o priznavanju carinskih pečata Kosova i dozvoli kretanje robe sa Kosova", napominjući da "nije u pitanju nikakav embargo, već samo reciprocitet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: