Tadić: Kosovo provocira embargom

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Beograd neće istim merama odgovoriti na odluku prištinskih vlasti da uvedu embargo na uvoz robe iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.07.2011.

16:49

Default images

"Ovo je provokacija za Srbiju. Nećemo reagovati kontramerom kao što ne reagujemo ni na druge provokacije, jer nam je potrebna stabilna situacija u regionu", rekao je Tadić.

Tadić je upozorio da će odluka Prištine da uvede embargo "sasvim sigurno" uticati na dijalog Beograda i Prištine, ali je izrazio nadu da "pregovarački proces neće biti potpuno poremećen".

"Moje uverenje je da to nije moglo da se desi bez međunarodnog sponzorstva i oni koji su ohrabrivali Prištinu da to učini učinili su veliku grešku", ukazao je on i odluku o embargu ocenio kao "neprihvatljivu i neprijateljski gest". Predsednik Srbije je istakao da Srbija danas pokazuje da izvršava svoje međunarodne obaveze i da poštuje ne samo svoje zakone već i moralne principe. "U tim trenucima uvoditi trgovinske sankcije koje štete običnim građanima je nemoralno, apsurdno i protivno evropskim principima", rekao je Tadić.

On je naveo da je razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i da je od nje dobio uveravanja da odluka prištinskih vlasti neće biti podržana u EU. Srbija će, kako je naveo, pažljivo pratiti kako će se u vezi sa pitanjem embarga prištinskih vlasti ponašati institucije Evropske unije.

Tadić je izrazio uverenje da će Priština "vrlo dobro razmisliti o krajnjim konsekvencama" svoje odluke o embargu na robu iz Srbije. "Kad bi to Srbija uradila odmah bi bila optužena u međunarodnoj zajednici i zato pratimo reakcije međunarodne zajedice i evropskih institucija", rekao je predsednik Srbije.

Podsetimo, Vlada Kosova je juče odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije. Kako je navela Vlada Kosova, odluka predstavlja odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju.

Nema prejudiciranja statusa Kosova

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović kaže za B92 da odluka kosovskih vlasti predstavlja kršenje CEFTA sporazuma i dodaje da „nema nikoga ko se bavi ovim poslom a ko ne deli to uverenje“.
On, istovremeno, odbacuje tvrdnje Prištine da je Srbija ta koja krši sporazum ne prihvatajući robu sa kosovskim pečatom i objašnjava da je, prema CEFTA, potpisnik u ima teritorije Kosova i Metohije UNMIK i da Srbija to stogo poštuje.

Petrović, takođe, kaže da bi izmena koju traži Priština bila izmena postojećeg stanja, kao i da srpska strana neće dozvoliti da bilo kakva izmena može da ba bilo koji način utiče na prejudiciranje statusa Kosova.

Đelić: EU neće prihvatiti embargo

Potpredsednik vlade Božidar Đelić kaže da je odluka Vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije jednostrana mera koju ne prepoznaje trgovinski svet niti CEFTA i dodao da je uveren da tu odluku ni na koji način ne može prihvatiti EU.
Đelić je rekao da je tom odlukom Priština prekršila CEFTA sporazum, kao i da se radi o jednoj destruktivnoj politici koja pokušava da napravi veliku štetu da bi se dobio što bolji ishod za pregovaračikm stolom. On je podsetio da je predlog Kosova oko carinskih pečata neprihvatljiv za Srbiju jer se kosi sa ustavom i sa državnom politikom i da je pitanje pečata tema razgovora Beograda i Prištine koji su počeli u martu ove godine.

"Videli smo i ranije takve poteze Prištine ali su se sad vremena promenila i verujem da će zajedno sa evropskim partnerima ovo pitanje biti brzo rešeno jer postoji pritisak i na Prištinu i na Beograd da se pronađe kompromisno rešenje koje je prihvatljivo za Prištinu ali koje se ne bi kosilo sa ustavom Srbije i našom državnom politikom", kazao je Djelić.

Govoreći o ekonomskim posledicama ove odluke, on je dodao da su građani Kosova navikli na proizvode iz Srbije i da je to pokušaj da se dodatno deli Kosovo od Srbije.

"Oni koji donose takve odluke treba da shvate da su se vremena promenila i da niko ne može više tek tako da ide protiv Srbije i da prikaže našu politiku kompromisa i dijaloga kao štetnu", rekao je potpredsednik Đelić.

Na severu bez kamiona, na Merdaru zaustavljeni

Embargo Prištine na srpsku robu zaustavio je na administrativnom prelazu Merdare desetine kamiona. Carinicima je naredjeno da ne propuštaju kamione koji dolaze iz Srbije na Kosovo, a na punktu Merdare kod Podujeva je stvorena gužva i dvadesetak kamiona blokirano je na putu ka Kosovu.
To je potvrdio i portparol carine Kosova Adriatik Stavljeci, koji kaže da je na prelazu Merdare i Bela Zemlja zaustavljeno dvadesetak kamiona jer na taj način kosovska carina sprovodi odluku Vlade Kosova o uvođenju embarga na uvoz srpskih proizvoda.

U Euleksu, koji je isključivo nadležan za prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, nisu mogli zvanično da komentarišu potez Prištine.

Na administartivnoj liniji Jarinje kod Leposavića na severu Kosova nije bilo promene režima kontrole srpske robe za pokrajinu. Da nema promene režima na prelazima na severu Kosova navode, ali nezvanično, predstavnici Kosovske policije koji zajedno sa Euleksom kontrolišu te administrativne prelaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: