PKS: Blokada će doneti poskupljenja

Srbija u razmeni sa Kosovom i Metohijom konstantno ostvaruje suficit, a blokada CEFTA sporazuma dovešće do poskupljenja, tvrdi PKS.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.07.2011.

14:09

Default images

Vlada Kosova uvela je juče embargo na uvoz robe iz Srbije uz obrazloženje da Beograd ne priznaje pečate kosovske carine što sprečava uvoz robe sa Kosova u Srbiju.

Srbija je u razmeni sa Kosovom i Metohijom u prvih pet meseci 2011. imala suficit od 160,8 miliona dolara, objavila je Privredna komora Srbije (PKS). Prema podacima Biroa PKS za regionalnu saradnju, ukupan promet Srbije sa Kosovom i Metohijim u prvih pet meseci ove godine iznosio je 161,6 miliona dolara i bio je za 17,3 odsto veći nego u istom periodu 2010.

Privredna komora Srbije (PKS) ocenila je da embargo na promet robe iz Srbije na teritoriji Kosova i Metohije predstavlja najdrastičnije kršenje CEFTA sporazuma, čiji je potpisnik i UNMIK Kosovo.

"S obzirom da je CEFTA projekat Evropske unije, Privredna komora Srbije očekuje da će ovu meru prištinske administracije osuditi institucije EU, CEFTA Komitet i sve potpisnice CEFTA sporazuma", ističe se u saopštenju te asocijacije privrednika Srbije.

To će, kako se ističe, dovesti do poskupljenja i naneti štetu pre svega potrošačima, a mera prištinske vlade koči razvoj regiona u celini. Privredna komora Srbije ocenila je da mera prištinske administracije neće doprineti povećanju prometa, investicija i zaposlenosti na teritoriji UNMIK Kosova, ali da će drastično povećati obim robe čiji se promet odvija u sivoj zoni.

PKS je podsetila da je na najave o uvođenju necarinskih barijera uputila 26. maja pismo zvančnicima EU, CEFTA, premijeru Srbije, resornim ministarstvima i drugim relevantnim institucijama u kojem je izrazila duboku zabrinutost zbog najave embarga na dopremu robe iz Srbije, čime se značajno umanjuju pozitivna dostignuća primene CEFTA sporazuma.

Dodaje se da je PKS ukazala da takvi koraci Prištine štete privrednom oporavku svih zemalja regiona i blokiraju proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Pismo je, kako se precizira, poslato visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton i šefu Delegacije EU u Beogradu Vensanu Dežeru, koji je odgovorio da je Evropska komisija obeshrabrivala uvođenje carine i kosovskih carinskih pečata za dopremu robe iz Srbije.

Dežer u pismu PKS-u navodi stav Evropske komisije da sve strane moraju u potpunosti poštovati CEFTA sporazum koji predviđa posebne uslove za rešavanje sporova i neophodnost da ih ispune svih osam CEFTA potpisnica.

Ističe se da je sporazum CEFTA iz 2006. najvažniji dokument koji reguliše trgovinu u regionu i predstavlja modernizovanu verziju stare CEFTE, kroz koju su prošle sve istočnoevropske države u procesu pripreme za članstvo u Evropskoj uniji.

Tim sporazumom, kako navodi PKS, potpisnice se obavezuju da omoguće slobodnu trgovinu na svojoj teritoriji na bazi evropskih standarda i
standarda Svetske trgovinske organizacije.

Grdjaljiu: Blokada nije štetna za kosovosko tržište

Odluka o bojkotu robe iz Srbije je nametnuta Kosovu zbog dugogodišnje blokade kosovskog izvoza u Srbiju i ona se neće negativno odraziti na kosovsko tržište, ocenio je predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdjaljiu (Grxhaliu).

"Embargo na uvoz iz Srbije je rezultat embarga koji je ona uspostavila prema uvozu kosovskih roba. Ne verujem da će se ova odluka odraziti na dijalog izmedju dve strane. Naprotiv, nekada je potrebno da načinite ekonomski pritisak da bi postigli politički progres", izjavio je Grdjaljiu.

Predsednik Privredne komore Kosova je ocenio da ne očekuje da embargo izazove poremećaje na kosovskom tržištu.

"Naši trgovinski odnosi sa drugima su toliko napredovali da neće biti problem obezbediti robu istog kvaliteta i čak po povoljnijim cenama", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Privredna komora Kosova je izgradila partnerske odnose sa oko 40 privrednih komora u svetu i one su spremne da nadoknade nedostatak robe iz Srbije na kosovskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: