Kosovo: Embargo na uvoz iz Srbije

Vlada Kosova je odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.07.2011.

17:16

Default images

To je odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju, piše u saopštenju Vlade, izdatom u Prištini.

U saopštenju se navodi da je Vlada Kosova "donela odluku o primeni recpročnih mera, kao odgovor na blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije".

Odluka o zavođenju embarga je, piše dalje, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Do toga je došlo jučerasnjim odlaganjem šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Mere reciprociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carisnka taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto, kaže se u saopštenju.

"Vlada podstiče i podržava Ministarstvo trgovine i industrije u sprovodjenju ove odluke", rekao je na sednici vlade kosovski premijer Hašim Tači.

Prema nezvaničnim podacima, vrednost robe koja se na Kosovu izveze iz Srbije godišnje je iznosila oko pola milijarde evra.

Stefanović: Vlada Kosova uvela sama sebi embargo

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović kaže da je odlukom o uspostavljanju embarga na uvoz robe iz Srbije Vlada Kosova, pod pritiskom sopstvene javnosti, a da bi pokazala da nešto radi, praktično uvela sebi embargo, a na štetu svojih građana. Stefanović je objasnio da se to dogodilo, jer "carinski pečati još nisu rešeni iako postoji puna opredeljenost s naše i strane Evropske unije da oni budu rešeni, ali to ne znači da oni treba da budu rešeni isključivo onako kako to odgovara Prištini".

Odluka je, tvrdi Stefanović, veoma štetna - po trgovinu, slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala i ona baca sensku na pregovarački proces.

“Tim potezom Priština je narušila i sporazum CEFTA, dovela sebe u neprijatnu situaciju u međunarodnoj zajednici, jer za njen potez neće biti simpatija”, tvrdi Stefanović.

"Mi smo se već obratili međunarodnoj zajednici i ukazali na neprihvatljiv potez, tražili smo da se što pre odluka obori i očekujemo da ćemo u saradnji s medjunarodnom zajednicom uticati da se to i dogodi", izjavio je Borislav Stefanović.

On je još dodao da odluka Vlade u Prištini neće uticati na punu opredeljenost Beograda da se nađu rešenja za promet roba već u septembru, ali na način na koji će obe strane ispuniti svoje zahteve.

Ivanović: Očekujem brzu reakciju EU

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da očekuje brzu reakciju Evropske unije na odluku kosovskih vlasti da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije i ocenio da će od toga najveću štetu imati kosovski Albanci. "Mislim da ta odluka neće zaživeti. Očekujem da će EU reagovati vrlo brzo. Ako odluka zaživi krajnju cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene prozivode, ali po skupljoj ceni", kazao je Ivanović.

On je ocenio i da odluka prištinskih vlasti o uvođenju embarga na robu iz Srbije nije veliko iznenađenje jer se o njoj pričalo izvesno vreme.

"To je naivan pokušaj da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i to neće promeniti srpski stav", poručio je državni sekretar Ministarstva Kosova i Metohije.

Ivanović smatra da bi EU morala reagovati veoma brzo jer je dijalog Beograda i Prištine zasnovan na principu da nema jednostranih postupaka. Prema njegovom mišljenju, problemi u vezi sa uvođenjem embarga nastali su zbog jednostranih poteza Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: