NIS očekuje znatno veću dobit

Naftna industrija Srbije ove godine očekuje veću dobit nego u 2010. kada je iznosila 16,5 milijardi dinara, izjavio je generelni direktor Kiril Kravčeno.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 18.07.2011.

13:11

Default images

On nije mogao da precizira ovogodišnji rast dobiti, ali je istakao da je prošle godine zabeležena pet puta veća dobit nego 2009.

Istovremeno kompanija je u prošloj godini uplatila u budžet Srbije 83,8 milijardi dinara, čime je obezbeđeno 13 odsto prihoda u budžetu naše žemlje, što pokazuje da je NIS jedna od najvećih kompanija , budžetskih davaoca u zemlji. Kravčenko je govoreći o razvoju NIS 2010. godine kazao da će investicije te kompanije, u većinskom vlasništvu ruskog Gasrpomnjefta, ove godine premašiti 400 miliona evra. NIS u prošloj godini realizovao investicije vredne oko 17 milijardi dinara.

Kravčenko je kazao i da će naredne godine biti završena izgradnja novog postrojenja za "hidrokreking" i "hidrodoradu" u rafineriji nafte u Pančevu, a potom će početi ulaganje stotina miliona evra u postrojenja za "duboku preradu nafte".

Prema njegovim rečima, novo postrojenje za "hidrokreking" omogućiće proizvodnju goriva u Srbiji po evropskim standardima.

Kravčenko je kazao da NIS planira da se razvija kao "vertikalno integrisana energetska kompanija" i priprema investicije u izgradnju elektrana na gas, a istražuje i mogućnosti za ulaganje u obnovljive izvore energije.

"Najesen ću moći detaljnije da govorim o tome", kazao je Kravčenko.

Obim proizvodnje nafte i gasa bio je 33 odsto viši u odnosu na 2009. godinu, a obim prerade devet odsti viši.

Direktor je kazao i da su započela seizmička istraživanja u traganju za nalažištima nafte i gasa u Republici Srpskoj, BIH, a iduće godine počeće bušenje. Kravčenko je rekao da NIS planira da u Republici Srpskoj razvije mrežu od 25 stanica.
On je naglasio da je NIS prva kompanija u Srbiji, koja je objavila izveštaj o održivom razvoju prema najvišim standardima i kvalitetu u korporativnom izveštavanju, koji je propisala međunarodna organizacija "Global riporting inišativ" (Global Reporting Initiative-GRI-G3) i Ačont Ability (AA1000 APS 2008).

Izveštaj pokazuje balans između finansijskih, proizvodnih, socijalnih i ekoloških aktivnosti NIS-a u prošloj godini, objasnio je generalni direktor NIS-a i najavio da će ta komapnija svake godine sve više razvijati socijalno-društvenu odgovornost i povećavati otvorenost prema društvu.

Državni skretar u Ministasrvu zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Miladin Avramov kazao je da će NIS sa 80
miliona evra finansirati uklanjanje dugogodišnjeg zagađenja, nastalog radom postrojenja te firme.


Partner u revizorskoj kući KPMG Džejms Tornli kazao je da je NIS prva kompanija u Srbiji koja je uradila izveštaj o održivom poslovanju sertifikovan prema svetskim standardima GRI (Global reporting iniciative).

"To predstavlja bitan korak u razvoju korporativne kulutre u Srbiji i društveno odgovornog poslovanja", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: