Za osam godina železnicom 160/h

Železnice Srbije u narednih osam godina trebalo bi da imaju elektrificiranu prugu za brzine od 160 do 200 kilometara na sat, plan je Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 18.07.2011.

12:14

Default images

Za ovaj projekat, vredan 4,6 milijardi evra, finansijska konstrukcija još nije zatvorena, a država i „Železnice“, naravno, računaju na kredite.

Deo radova trebalo je da se finansira iz ruskog zajma, koji je, izgleda, pod velikim znakom pitanja. Ali su se zato u priču nedavno uključili Kinezi, koji će razmotriti ponudu srpske strane da učestvuju u ovom projektu. Po rečima Zorana Ćirovića, pomoćnika ministra finansija, pregovori o finansijskim uslovima ruskog kredita od 800 miliona dolara za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji trebalo bi da počnu najkasnije do jeseni, a prvi radovi u toku ove godine.

Ruskim kreditom treba da budu finansirani završetak pruge od Valjeva do Loznice, izgradnja beogradskog železničkog čvora i obnova pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom.

Na železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju trenutno su otvorena dva gradilišta. Reč je o mostu preko Velike Morave, na deonici niške magistrale Jovac-Ćuprija, čija je vrednost devet miliona evra i finansira se iz kredita Evropske investicione banke. Posao bi trebalo da bude završen za 18 meseci. Takođe, gradi se i Žeželjev most u Novom Sadu, čija je vrednost 45,3 miliona evra i koji treba da bude završen za 32 meseca, a sredstva obezbeđuju EU, Vojvodina i Novi Sad.

"Do kraja ove godine očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju deset kilometara pruge kod Paraćina i osamnaest kilometara drugog koloseka pruge Stalać-Đunis, jedine jednokolosečne deonice između Beograda i Niša", kaže Nenad Stanisavljević iz „Železnica Srbije“.

On kaže da se očekuje i potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za modernizaciju pruge Stalać-Đunis.

"Radovi bi trebalo da počnu u martu naredne godine. Planiramo i realizaciju ugovora za elektrifikaciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, kao jedine preostale deonice Koridora 10 kroz našu zemlju, koja nije elektrificirana. Prema našim procenama, ovaj posao je vredan oko 120 miliona evra, a privode se kraju pregovori o kreditu sa Češkom eksportnom bankom", objašnjava Stanisavljević.

U ovoj godini, kako kaže Stanisavljević, od EIB se očekuje kredit od 200 miliona evra za modernizaciju i izgradnju dvokolosečne pruge na relaciji Stara Pazova - Novi Sad, za brzine do 160 kilometara na sat. Projekat je vredan 340 miliona evra, a radovi bi trebalo da počnu krajem ove ili početkom naredne godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: