Nova kriza bi nas slomila ko cunami

Nastavak ili novi udar svetske ekonomske krize koji je već pogodio Ameriku, a trese i Evropu, mogao bi potpuno da uništi srpsku ekonomiju, kažu ekonomisti.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2011.

03:39

Default images

Srbija ne može da podnese još jedan talas finansijskog sunovrata jer domaća ekonomija već stoji na staklenim nogama, pa bi spoljni faktor bio poput cunamija. Ekonomisti se slažu u jednom, da bi država pre svega morala da sprovede mere štednje ne bi li barem ublažila nadolazeću krizu.

Boško Mijatović kaže da se Srbiji loše piše i da nas očekuje tragičan scenario, ako država hitno ne sprovede nove mere štednje.

"Mi ćemo novi talas krize podneti teško, zapravo nikako! Mi smo već u agoniji. Novi talas krize Srbiju će pokositi kao cunami i mi taj udar nećemo moći da izdržimo jer će nas potpuno uništiti. Ne može se ni prognozirati kakav nas scenario očekuje jer Srbija uopšte nema koncepciju. Sigurno je samo da će nam biti teško i da nas očekuje tragedija", kaže on.
Finansijski problemi i dugovanja koje imaju Grčka i Italija dovešće do njihove propasti što će se i te kako odraziti na Srbiju.

Mi dobro poslujemo sa ovim zemljama pa Srbija neće ostati imuna na njihove ekonomske probleme koji će uticati i na našu ekonomiju.

Njihova kriza otežaće nam izvoz u njihove zemlje, a sa druge strane, zbog grčkih i italijanskih banaka koje posluju u Srbiji, tamošnje banke koje su ih osnovale povući će deo novca jer će im biti neophodan - to je crni scenario ukoliko se ne nađe povoljno rešenje.

Mijatović upozorava na previsoke plate u javnom sektoru koje prve treba srezati da bi se smanjili troškovi.

"Sve treba svesti na minimum. Ove plate od 200.000-300.000 koje imaju neki prelaze svaku granicu, dok običan čovek ima platu od 20.000-30.000 dinara. Plate onih koji su na funkcijama ne bi smele da budu veće od 100.000 dinara",upozorava Mijatović.
Milan Kovačević objašnjava da se prvi talas krize različito odrazio na zemlje, i dok je neke vrlo malo dotakao, Srbija je prošla sa ozbiljnim posledicama.

On smatra da je priča o novoj svetskoj krizi odvraćanje pažnje od već postojećih ekonomskih problema koje Srbija ima i koje bi pre svega trebalo da rešava jer predstavljaju daleko veću pretnju od drugog ekonomskog talasa krize.

"Svet se inače kretao po nekoj amplitudi, s vremena na vreme je bilo prosperitetno, pa su se dešavali padovi. Mene mnogo više brine naša moguća kriza jer mi u poslednje vreme imamo toliko veliku inflaciju da je svega nekoliko zemalja iznad nas. U vrhu smo po nezaposlenosti, zadužujemo se naglo, imamo preveliku zaduženost države i nerazumno trošimo novac. To su naši kumulativni problemi koji se u poslednje vreme uvećavaju, a država pravi nove izdatke. Veći su rizici da sama Srbija doživi goru krizu od postojeće, nego što je to rizik čitavog sveta ", kaže Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: