Kod države nema posla ako nema veze

Više od polovine građana Srbije našlo je posao preko veze i to uglavnom u državnoj službi i domaćim privatnim preduzećima, pokazuje istraživanje Infostuda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

18:27

Default images

Ako želite da radite u državnoj firmi, nađite vezu. To najsigurniji način da nađete posao, pokazuju rezultati ankete koju je uradio internet portal Infostud.

Više od polovine radnika u državnim preduzećima zaposlilo se preko veze, čak 51%, jednu petina radnika pronašao je poslodavac.

Preko sajta za zapošljavanje posao je našlo 15 odsto ljudi, a preko konkursa svega 10 procenata. Agencije za zapošljavanje našle su posao za svega tri odsto radnika.

I dok se više od polovine radnika u državnim preduzećima zaposlilo preko veze, u domaćim privatnim kompanijama taj procenat je 39, a u stranim 25 odsto. Najveći broj radnika u domaćem preduzeću dobio je posao preko veze, a u stranom, preko sajta za zapošljavanje.

U Infostudu veruju da u državnim preduzećima još vlada duh starih vremena, kada je osnovni uslov za dobijanje posla bila rodbinska ili prijateljska veza ili partijska knjižica.

"Samim tim potrebno je da državne firme usvoje nove moderne metode selekcije kandidata i da uz pomoć stručnih kadrova drugačije pristupe procesu selekcije odnosno zapošljavanja. S druge strane ipak smatramo da ne treba žive u ubeđenju da se posao može naći isključivo i samo preko veze zato što se tako može propustiti neka dobra prilika" , kaže Elena Erdeljanović iz Infostuda.

Čedomir Čupić iz Agencije za borbu protiv koprupcije smatra da se problem zapošljavanja "preko veze" može rešiti jedino zakonskim putem, a ne akcijama vlasti. On smatra da je potrebno doneti zakon koji će regulisati sva zapošljavanja u poslovima državne administracije, državnim ustanovama, javnom servisu, na mestima u katastrima, raznim zavodima...

"To mora biti tačno definisano konkursom i da se odrede uslovi i kvalifikacije. E sad pitanje je međutim ko je taj koji raspisuje konkurse i to je oblast koju takođe treba depolitizovati", kaže Čupić.

Prema njegovim rečima, Agencija za borbu protiv korupciju još uvek nema nadležnost za ovakve slučajeve. Ipak, ona će inicirati izmenu zakona o agenciji, jer i ovakvi slučajevi mogu imati elemente korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: