Svaki četvrti kredit teško otplativ

Svaki četvrti korisnik kredita u Srbiji bio je u situaciji da ne može da otplati ratu za kredit na vreme, pokazalo je istraživanje Medija galupa.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 15.07.2011.

13:48

Default images

Istraživanje urađeno za potrebe Narodne banke Srbije je pokazalo da su korisnici kredita rezervisaniji prilikom uzimanja kredita nego pre tri godine, kao i da oko 10 odsto ispitanika ima negativno iskustvo sa bankama.

Istraživanje, koje je urađeno treću godinu zaredom, odnosilo se na korišćenje kredita i tekućeg računa, a sprovedeno je u martu, na uzorku od oko 1.000 ispitanika u svim delovima Srbije.

Prosečan korisnik kredita u Srbiji ima oko 42 godine, primanja između 18.000 i 45.000 dinara, srednje a često i više ili visoko obrazovanje.

Prilikom uzimanja kredita presudna je visina rate i rok otplate, a istraživanje je pokazalo da građani Srbije najviše kredita uzimanju u Inteza i Komercijalnoj banci. Svi korisnici su se o uslovima za uzimanje kredita informisali direktno u banci. Istraživanje je pokazalo da građani imaju rezervisaniji stav prema uzimanju kredita u odnosu na pre tri godine - pozitivan odnos je 2009. godine imalo 49 odsto a ove 38 odsto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da oko 40 odsto građana zna razliku između nominalne i efektivne kamatne stope, da je njih šest odsto imalo primedbe na rok obrade kredita a sedam odsto neprijatnosti sa bankarskim službenicima.

Banke su, iako imaju zakonsku obavezu, samo u 53 odsto slučaja obavestile klijenta o promeni uslova kredita.

Kada je reč o korisnicima tekućih računa, prosečan korisnik ima oko 45 godina, zaradu između 18.000 i 30.000 dinara a pri donošenju odluke u kojoj će banci otvoriti račun presudni su preporuka prijatelja i poverenje u banku.

Istraživanje je pokazalo da 55 odsto korisnika tekućeg računa ima pozitivno mišljenje o bankama, a 11 odsto negativno kao i da je oko 10 odsto korisnika imalo negativno iskustvo koje se uglavnom odnosilo na nedostatke u informisanju i neljubaznost bankarskih službenika.

Kada je reč o stepenu informisanosti korisnika, u slučaju oba proizvoda beleži se blag pozitivan trend (oko 40 odsto bitnih informacija).

Trećina korisnika tekućih računa ne bi znala kome da se obrati u slučaju pritužbe na uslugu i rad banaka a samo 13 odsto je reklo da bi se obratilo Narodnoj banci Srbije.

Svaki peti korisnik kredita (22 odsto) ne bi znao kome da se obrati a većina bi se obratila banci, dok je 23 odsto istaklo da bi se obratilo NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: