Sindikat Jumka hoće kredit za plate

Sindikat Jumka početkom avgusta Vladi Srbije predaće elaborat kojim traži kredit za prekompoziciju i za socijalni program.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 15.07.2011.

09:18

Default images

Snežana Veličković predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, očekuje da Vlada Srbije, koja je većinski vlasnik Jumka, odobri kredit toj tekstilnoj kompaniji.

"Kreditom koji Jumko traži od Vlade Srbije nije obuhvaćena isplata naknada na osnovu prispelih tužbi oko 1.000 bivših radnika, zbog kojih je račun kompanije od kraja aprila u blokadi", rekla je ona.

Prema njenim rečima, kredit podrazumeva i sindikalni zahtev za odobravanje pola miliona dinara za isplatu sedam zarada iz 2007.godine, kao i oko 60.000 dinara po radniku zaostalih zarada iz 2002. i 2003. godine i povezivanje radnog staža i socijalni program.

Veličkovićeva je navela da sindikat na taj način želi da obešteti 140 radnika koji nisu tužili Jumko, a koji se nalaze u istoj situaciji kao i oko 1.000 bivših radnika koji pravosnažnim tužbama koje su počele da pristižu u aprilu ove godine potražuju ukupno 400 miliona dinara po različitim osnovama.

Račun Jumka blokiran je od kraja aprila zbog prispeća pravosnažnih presuda, uglavnom po osnovu tužbi bivših radnika Jumka koji potražuju da im se plate dugovanja od 2004 do 2008 .godine.

Veličković navodi da su trenutno svi kapaciteti Jumka iz Vranja uposleni, iako je račun u blokadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: