Političarima zatvor za štetu državi

Funkcioneri koji svojim nestručnim, nemarnim i neodgovornim ponašanjem nanesu imovinsku štetu državi mogli bi i u Srbiji uskoro da idu u zatvor.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 15.07.2011.

00:41

Default images

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i predsednik radne grupe za izmenu Krivičnog zakona, potvrdio je da će tokom leta biti razmotreni načini kažnjavanja neodgovornih funkcionera, a najkasnije krajem oktobra promene u Krivičnom zakoniku naći će se u Skupštini Srbije.

"Lično podržavam ideju da funkcioneri krivično odgovaraju za nestručno i neodgovorno ponašanje prema državnoj imovini bez obzira na to da li su time stekli ličnu dobit ili ne. Radna grupa će razmotriti sve načine i slučajeve kojima će na sveobuhvatan način biti zamenjeno dosadašnje delo „zloupotrebe službenog položaja“, kaže Homen“.

Radna grupa je, precizira njen predsednik, prikupila pravna i zakonska rešenja koja primenjuju zemlje u Evropi i regionu i na osnovu njih će odlučivati na koji način će biti sankcionisano neodgovorno ponašanje političara.

Slovačka je jedna od zemalja koja će od septembra uvesti zatvorsku kaznu za neodgovorne funkcionere koji svojim ponašanjem nanesu štetu zemlji ii regionu. Izmene Krivičnog zakona koje je usvojio slovački parlament predviđaju kaznu zatvora od jedne do pet godina ako šteta pređe 133.000 evra - pod uslovom da se na sudu dokaže da su optuženi svesno prekršili zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: