Srbija, rasipnik koji se retko viđa

Plate u javnom sektoru u Srbiji su za trećinu veće nego u privatnom sektoru, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2011.

15:15

Default images

Uz to, Srbija je i evropski rekorder po učešću rashoda za penzije i plata za javni sektor u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Javni sektor u Srbiji najveći je u poređenju s tranzicionim zemljama koje su od nedavno članice EU, izuzev Mađarske, rekao je Altiparmakov na predstavljanju Projekta za bolje uslove poslovanja koji finansira Američka agencija za pomoć i razvoj (USAID) .

Altiparmakov je skrenuo pažnju da sve to stvara pritisak na privatni sektor, koji to teško može da podnese i naglasio da je zbog toga reforma javnih finansija jedna od ključnih koju treba sprovesti u Srbiji, a fiskalna pravila su u funkciji održavanja javne potrošnje u određenim granicama.

Veliki javni sektor nije problem samo Srbije, već i drugih zemalja, napomenuo je Altiparmakov i podsetio da su fiskalna pravila već uvedena u 90 država sveta.

Savetnik za makroekonomiju koji je angažovan na Projektu za bolje uslove poslovanja, Entoni Sinkler, smatra da su najveći izazovi u realnom sektoru Srbije povećanje izvoza, štednje u bankama, investicija i zaposlenosti, dok su u javnom sektoru to promene u potrošačkim navikama, kontrola inflacije, stabilnost kursa i celog finansijskog tržišta.

Projekat uz podršku USAID-a trebalo bi da traje pet godina i ima tri segmenta - regulatorna reforma u privredi, makroekonomska politika i upravljanje javnim finansijama i razvoj finansijskih tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: