Mišković porez za Maksi plaća ovde

Za najviše mesec dana na račun firmi Miroslava Miškovića biće uplaćeno 932,5 miliona evra za koliko je Delta Maksi prodat belgijskom Delezu, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 14.07.2011.

00:08

Default images

Taj list navodi da će na ime poreza na prenos apsolutnih prava Delta u budžetsku kasu najverovatnije uplatiti oko 11 miliona evra, a hoće li biti poreza na kapitalnu dobit, zavisi od finansijskih izveštaja koje će Maksi tek dostaviti Poreskoj upravi.

Podsetimo, Delez će po ugovoru Maksi platiti 932,5 miliona evra, od kojih su 300 miliona dugovanja Maksija. Kako je dogovoreno, po okončanju transakcije, Delez bi trebalo da počne da isplaćuje i zaostale obaveze prema dobavljačima Maksija. U Delezu su očekivali da će transakcija biti završena do kraja septembra, ali bi novac vrlo lako na račune Miškovićevih firmi mogao da bude uplaćen u naredne dve-tri nedelje, najviše mesec dana.

Mišković će, kako je ranije i najavio, platiti porez na ovu transakciju u Srbiji. Kako saznaje Blic, vlasnik Delte je odlučio da osnuje firmu u Beogradu na čiji račun bi bilo uplaćeno oko 460 miliona evra, odnosno polovina ugovorene sume za ceo Maksi.

"Tada bi Delta na ime poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5 odsto, u državnu kasu morala da uplati 11,2 miliona evra. Delta se istovremeno obavezuje i na porez na kapitalnu dobit od deset odsto, ali to zavisi da li će Maksi u bilansima iskazati kapitalnu dobit koja je razlika između prodajne i nabavne cene", kaže izvor iz Ministarstva finansija.

Kako saznaje Blic, od zaključenja transakcije Maksi ima obavezu da Poreskoj upravi, u roku od 15 dana, dostavi kupoprodajne ugovore svih objekata u Srbiji, kao i bilanse transakcije. U Ministarstvu finansija naglašavaju da po trenutnom stanju Maksi nema ovu obavezu.

"Njegov osnivač je firma Hemslejd sa Kipra i po tome je Delta obveznik poreza u toj zemlji. Ako novac legne na račun neke firme u Srbiji, porez bi se plaćao ovde", kažu.

Spisak obaveza Deleza se ne završava sa Miškovićem, jer im ostaje i 300 miliona evra dugovanja prema bankama i dobavljačima. Čelnici belgijske kompanije obećali su kraće rokove plaćanja robe, jer, kažu, uvek su bolji od proseka na tržištu. U Americi svu robu otplaćuju za 30-60 dana.

"Srbija je dobro tržište i uskoro će postati deo EU"

U Delezu za Novosti kažu da imaju "dugoročne planove za investiranje u Srbiji i da nisu ovde zbog kratkoročnog ubiranja profita".
"Srbija je dobro tržište i uskoro će postati deo EU. Uvereni smo da je Srbija izuzetna baza iz koje Delez može da se širi u Evropi. Svaki deoničar može da očekuje pozitivan razvoj, a dobavljači mogu da očekuju dugoročne veze i mogućnost da prodaju svoje proizvode na svim tržištima na kojima je Delez prisutan", navode u toj kompaniji.

Delez će sada u svojoj mreži objediniti veliki deo trgovinske mreže Balkanskog poluostrva, jer ovaj trgovac već posluje u Grčkoj i Rumuniji. Kupovinom Maksija, Delez će preuzeti radnje, ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Bugarskoj.

Na taj način, procenjuju u Delezu, dobija se tržište od oko 55 miliona ljudi, a biće objedinjeno oko 800 prodavnica u sedam zemalja i oko 28.000 zaposlenih. Od toga, u vlasništvu Delta maksija je oko 450 prodavnica i 15.000 zaposlenih u pet zemalja. Maksi je prošle godine u okruženju imao 4.870 zaposlenih, a u Srbiji 10.350.

Belgijska Delez grupa već posluje na tri kontinenta, ima 2.816 prodavnica, zapošljava 138.600 ljudi, a prošle godine imala je prihod od 20,8 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: