Rusi nam ne daju pare "na lepe oči"

Neizvesno je kada će biti nastavljeni pregovori o ruskom kreditu za izgradnju infrastrukture u Srbiji od 800 miliona dolara, kaže Zoran Ćirović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2011.

12:45

Default images

"Ruski pregovarči još čekaju da im srpska strana dostavi kompletne projekte koji će biti finansirani", rekao je Ćirović, pomoćnik ministra finansija.

On je istakao da će se tek kad tražena dokumentacija bude dostavljena pregovarati po uslovima kredita.

Poslednja runda pregovora o ruskom kreditu, kako je podsetio Ćirović, koji je na čelu srpske pregovaračke delegacije, održana je krajem janura ove godine u Moskvi. Ruskim kreditom biće finansiran završetak pruge od Valjeva do Loznice, obnova pruge Beograd - Bar do granice sa Crnom Gorom i završetak izgradnja Beogradskog železničkog čvora.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je nedavno da čekuje da ruskim kreditom od 1. avgusta budu finansirani radovi na rekonstrukciji barske pruge kao i deonica od Beograda do Pančeva i od Valjeva do Loznice.

Mrkonjić i predsednik "Ruskih državnih železnica" Vladimir Jakunjin potpisali su 15. aprila u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita.

Okvirno je planirano da od ruskog kredita u Beogradski železnički čvor bude uloženo 182,5 miliona evra, od čega u prugu Beograd - Pančevo 45 miliona, u tehničko putničku stanicu "Zemun" 29 miliona i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

Za izgradnju pruge Valjevo - Loznica predviđeno je 276 miliona evra, a za obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, odnosno do Vrbnice, 200 miliona evra.

Očekuje se da će od ruskog kredita za infrastrukturu od 800 miliona dolara najmanje polovina biti u opremi, o čemu će se još pregovarati, kao i o učešću ruskih firmi u radovima.

Prvo tražimo pare da uradimo projekte?!

Srbija, inače, razmatra da od tog istog kredita traži najpre deo novca za izradu dokumentacije. To potvrđuje direktor Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Milan Maksimović.
"Naša strana trenutno pregovara sa Rusima o tome da se projektna dokumentacija finansira iz ruskog kredita. To će biti poseban ugovor koji treba da se realizuje između ruske i naše strane", kaže Maksimović.

Kako je naveo, za sada je završen samo projekat za izgradnju drugog koloseka između Pančevačkog mosta i Pančeva, dok je za ostale projekte potreban novac iz ruskog kredita.

Maksimović tvrdi da projektantska kuća koja radi na planovima treba uskoro da završi sa izradom projekata, ali, kako kaže, neko to mora da im plati. "Mislim ipak da će svi termini koje je ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić obećao biti ispoštovani", zaključio je Maksimović.

S druge strane, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da će projekti biti završeni tek kada se izvrši pritisak na nadležne.

"Generalno je izrada projekta najduži i najbitniji deo posla. Možete imati i sve pare ovog sveta, ali ako ne postoji dobar projekat, džaba vam bilo. Nije zbog toga ni čudo što Rusi traže da vide da li su ispunjeni svi formalni uslovi, jer bi u suprotnom to bilo nenamensko trošenje novca", ističe Vujanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: