Osnivanje preduzeća košta 100 RSD

U protekla tri meseca ostvaren je najveći pomak u sprovođenju reforme propisa. Konačno su ukinute obaveze popunjavanja putnih naloga i uplate dnevnog pazara.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 12.07.2011.

13:23

Default images

Osim toga, omogućena je i kupovina nekretnina na lizing.

Drugim rečima, sprovedeno je 64 odsto preporuka Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa što je privredi donelo uštedu od oko 121 milion evra, navedeno je u izveštaju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj za drugi kvartal.

Samo usvajanjem Zakona o privrednim društvima rešene su 84 primedbe privrede, naglašava Jelena Bojović, programska direktorka NALED-a. S tim što će, kako kaže, prvi efekti zakona biti vidljivi tek 2012. godine. A ako bude sprovođen kako treba, Srbija bi mogla da dostigne 15. mesto po započinjanju biznisa, dok bi u generalnom plasmanu popravila položaj za 14 mesta na listi Duing biznis Svetske banke. Jer, ovim zakonom ukinute su tri procedure i smanjen je broj postupaka registracije privrednog društva za osam dana.

Iznos osnovnog kapitala za društva sa ograničenom odgovornošću, umanjen je sa 500 evra na 100 dinara. Više nije obavezna uplata kapitala pre registracije, čime je postupak dodatno pojednostavljen. U novom Zakonu je propisano da društvo nije dužno da upotrebljava pečat u poslovnim pismima i drugim dokumentima društva. Ukinuto je naknadno izdavanje PIB-a (samo ukidanje ove procedure trebalo bi da smanji dužinu trajanja registracije za pet dana).

Osim ovog propisa, u prethodnom tromesečju usvojeni su Zakon o izmenama i dopunama zakona o finansijskom lizingu, Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i Zakona o izmenama i dopunama zakona o platnom prometu, koji takođe sadrže dosta preporuka i velike uštede.

S obzirom na to da će se najveće promene u narednom periodu odnositi na uspostavljanje elektronske komunikacije između obveznika i Poreske uprave, u izveštaju je posebna pažnja poklonjena sajtu Poreske uprave na kome trenutno postoji više od 100 različitih obrazaca.

Autori takođe podsećaju da je elektronski servis za podnošenje poreskih prijava za PDV od početka juna dostupan i da je za 15 dana registrovano oko 17.000 obveznika.

Pored podnošenja poreskih prijava za PDV, Poreska uprava će u narednom periodu razviti i ostale elektronske servise za potpuno elektronsko poslovanje, pa će poreski obveznici imati uvid u stanje na svom poreskom računu i dobijati elektronske potvrde o izmirenim obavezama. Predviđeno je da početkom naredne godine bude dostupan i elektronski servis za podnošenje poreskih prijava na ukupan prihod građana.

Procene Poreske uprave o mogućim uštedama kreću se čak i do 600 miliona evra. Verovatna ušteda, prema proceni autora izveštaja, možda je i višestruko manja, ali i pored toga uštede u odnosu na veličinu srpske privrede su ogromne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: