Beko vlasnik, akcionari u neznanju

Predsednik bivšeg Kluba akcionara Luke Beograd Vojislav Obradović kaže da su bivši akcionari tog preduzeća nedavno saznali da ih je kupila firma Milana Beka.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.07.2011.

14:43

Default images

On, naime, tvrdi da su bivši akcionari tek 2010. saznali da su svoje deonice pet godina ranije prodali firmi Vorldfin u vlasništvu privrednika Milana Beka i to po ceni od devet evra za akciju.

Obradović je naveo da je u kompaniju došla nova uprava, ali da nikada dok su boravili u Luci nisu videli Beka - ni pre prodaje svojih akcija - a ni kasnije. U firmi su se uglavnom pojavljivala ovlašćena lica, a upravu su vodile uglavnom žene, kazao je Obradović.

Obradović je kazao da, sada već bivši akcionari, pet godina vode spor protiv fonda Vorldfin zbog sporne prodaje koja, kako je naveo, nikada ne bi bila sprovedena da nije država prodala svoj paket

"Tada smo se uplašili da će, kada ponuđač otkupi većinski paket, naše akcije će biti obezvređene," izneo je Obradović.

Obradović je podsetio da su sve nevolje malih akcionara nastale posle pogrešno urađene procene vrednosti kapitala, jer je zbog toga njima isplaćeno devet, umesto 22,18 evra po jednoj akciji.

Akcionari su zbog toga oštećeni u ukupnom iznosu od 71,5 miliona evra, a država za oko 49,4 miliona dinara.Obradović je dodao da su akcionari došli do informacije da je tri meseca nakon obavljanje privatizacije u više banaka na izdvojenim deviznim računima bilo 42,5 miliona evra.

"Potrebno da se otvori istraga koja će utvrditi ko je sa tim novcem raspolagao, ko je otvarao račune i gde je na kraju taj novac završio," istakao je Obradović.

Obradović je objasnio i da postoji još jedno udruženje akcionara Luke, koje ima oko 870 članova, a reč je ljudima koji nisu prodali akcije tog preduzeća.
Bivših akcionara Luke ima oko 3.700 i oni traže odštetu, odnosno da im bude nadoknađena razlika u ceni akcija, od približno 34 miliona evra.

U Luci Beograd sa druge strane, ranije su odbijali ove tvrdnje akcionara, ističući u više navrata da su dobili spor protiv malih akcionara pred sudom još 25. januara ove godine, ali da o tome nisu obaveštavali javnost.

Presuda se nalazi na sajtu tog preduzeća, a u toj presudi u obrazloženju stoji da se vrednost akcija utvrdjuje na tržištu odnosom ponude i tražnje, da su akcionari svojom slobodnom voljom prodali akcije, da je postojala samo jedna ponuda za preuzimanje, te da su akcionari mogli da je ili prihvate ili odbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: