Dulić: Država spasila građevinare

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, kaže da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj građevinska industrija beleži rast.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 09.07.2011.

00:07

Default images

On dodaje da su investicije koje je u građevinskom sektoru pokrenula država zaustavile negativna kretanja, a očekuje se i rast zaposlenosti.

"Ove godine je izdvojeno 18 milijardi dinara za završetak javnih objekata. U građevinskom sektoru sačuvali smo 80.000 radnih mesta i kako se ekonomska situacija bude poboljšavala očekujemo privatne investicije", rekao je Dulić.

Ministar Dulić kaže da je rast koji se beleži u građevinskom sektoru posledica državnih investicija kroz finansiranje 245 građevinskih projekata širom Srbije, izgradnju naselja od 4.578 stanova na mestu kasarne „Stepa Stepanović“ i najavu izgradnje 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova. Ukupna vrednost ovih projekata je 180 miliona evra. Realizacija je na visokom u Beogradu i Vojvodine i radovi su u toku na 117 lokacija, dok se na većem delu ostalih lokacija početak radova očekuje u naredna dva meseca.

"Očekujemo da ova sezona bude uspešnija od prošle. Danas je u Srbiji građevincima jako teško da nađu slobodan kran. Svesni smo, međutim, da značajniji oporavak ovog sektora nije moguć bez velikih privatnih investicija. Problem sa kojim se privatni investitori susreću je niska tražnja", kaže Dulić i dodaje da nikome naruku ne idu ni nove mere Narodne banke Srbije prema kojima je za stambene kredite potrebno obezbediti učešće od 20 odsto.

Dulić, ipak, navodi da "pravog oporavka građevinskog sektora u Srbiji nema bez ozbiljnih privatnih investicija i toga je država svesna. Ali na projektima u kojima je sebi dodelila ulogu investitora, država je uspela da sačuva građevinsku industriju i spase sezonu od propadanja".

U narednoj godini, ministar očekuje da će privatne investicije ponovo imati primat u odnosu na državne. "Uložili smo ogromnu energiju da ove godine građevinski sektor pomognemo državnim investicijama kroz Zakon o pomoći građevinarima, masovnu stanogradnju i socijalno stanovanje", kaže Dulić, dodajući da se pokazalo da je to bio dobar potez.

On naglašava da "ubuduće država nema nameru da bude investitor u stanogradnji, ali smo projekat izgradnje kvadrata na lokaciji bivše kasarne '4. juli' i u naselju 'Dr Ivan Ribar' pokrenuli kako bismo pre svega obezbedili građevinarima posao i podstanarima jeftiniju cenu kvadrata".

"Danas je 95 odsto građevinskih preduzeća u rukama privatnika, tako da ne stoji priča da smo ovim državnim projektima ugrozili privatni sektor. Osim stanova na lokaciji kasarne '4. juli' i naselja 'Dr Ivan Ribar' država će ubuduće graditi samo socijalne stanove i kvadrate za vojsku, policiju...", kaže Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: