Građani plaćaju neažurnost vlasti

Ministarstvo životne sredine nije imalo vremena da pošalje "hrpe papira” koje je na uvid tražio poverenik.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.07.2011.

00:06

Default images

"Bilo je potrebno isporučiti hrpe materijala. Nismo imali vremena da ih pošaljemo", kažu u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Te "hrpe" su zapravo Plan javnih nabavki ovog ministarstva, Akt o sistematizaciji radnih mesta i informacije iz šest ugovora o javnim nabavkama, koje nisu dostavljene tražiocima – nevladinoj organizaciji Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Toplički centar se potom žalio povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, Rodoljubu Šabiću, koji je naložio Ministarstvu da tražiocu pomenute informacije stavi na raspolaganje. Ponovo nije bilo odgovora, pa je Šabić izrekao ministarstvu koje vodi Oliver Dulić dve kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara. U Ministarstvu objašnjavaju da je Toplički centar podneo šest zahteva ovoj instituciji, tražeći uvid u sve javne nabavke i dokumenta od početka rada Ministarstva. "Ne krijemo ništa od javnosti, poslaćemo informacije narednih dana", kažu u Ministarstvu.

Na pitanje da li će platiti 200.000 dinara kazne novcem iz budžeta Ministarstva, ili će to učiniti ministar Dulić, u Ministarstvu su iznenađeno odgovorili - "Kaznu ne može da plati ministar, kad je kažnjeno ministarstvo kao pravno lice".

Podsetimo, Šabić je za godinu dana izrekao 20 kazni od po 180.000 dinara i 44 kazne od po 20.000 dinara organima vlasti zbog neizvršavanja naloga poverenika da dostave tražene informacije.

Među prozvanima je i Ministarstvo finansija, tačnije Uprava za sprečavanje pranja novca. Ovim ministarstvom posle rekonstrukcije Vlade upravlja premijer Mirko Cvetković, ali njegov portparol Danijel Apostolović nije imao komentar na Šabićeve dve kazne koje su izrečene tom ministarstvu. Ostaje nepoznato i da li će te pare dati premijer ili opet građani.

Iz pres-službe Narodne banke Srbije rekli su da će odgovori zbog čega su se oglušili o zahteve tražilaca i zašto nisu odgovorili na drugu novčanu kaznu poverenika, stići – ali, u ponedeljak. Iz pi-ar službe Telekoma, kompanije u većinskom vlasništvu države, obećali su da će odgovori stići do zaključenja ovog broja, ali odgovori nisu stigli.

Šabić: Ministri moraju biti kažnjeni

Rodoljuba Šabića, međutim, ne iznenađuje ovakva reakcija. Komentarišući izjavu predstavnika Ministarstva životne sredine, da će kazne koje je izrekao poverenik platiti ministarstvo, uz našu konstataciju da je nelogično da ove kazne, zbog nemara u institucijama, padaju na teret poreskih obveznika, Šabić precizira da "ako su zakonom već predviđene kazne za pravna lica, odnosno za organe vlasti, onda nije nelogično ni da se plaćaju 'iz budžeta u budžet'“.

"Ali zar može biti logično da funkcioner koji, kršeći zakon, javnosti uskrati informaciju koja joj pripada, rizikuje da plati kaznu od 5.000 do 50.000 dinara, a kafedžija koji dozvoli pušenje u svom restoranu rizikuje kaznu od 300.000 do 500.000 dinara", napominje Šabić.

Na pitanje, ima li osnova za prekršajno ili krivično gonjenje ministara ili direktora javnih preduzeća koja nisu dostavila tražene informacije i pored novčanih kazni koje ste im izrekli i ako ima, ko to treba da učini, Rodoljub Šabić odgovara da ima.

"Ako bacite pogled na kaznene odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama videćete da su u svakom od tih slučajeva zapravo počinjena po dva prekršaja. Prvi iz tačke 8. člana 46. je počinjen već nepostupanjem po zahtevu za pristup informaciji,a drugi iz tačke 14. istog člana nepostupanjem po konačnoj odluci poverenika. Za svaki od tih prekršaja predviđena je novčana kazna odpet hiljada do 50 hiljada dinara", kaže on.

Šabić, ipak, dodaje je "po zakonu, to van svake nadležnosti poverenika. Izricanje tih kazni je u nadležnosti prekršajnog suda a pokretanje postupka pred tim sudom je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: