Beko uvređen, otkazao Đilasu

Sastanak gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa sa vlasnicima Luke Beograd zakazan za danas, otkazan je na inicijativu predstavnika tog preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.07.2011.

12:01

Default images

Služba za informisanje grada Beograda navodi da je razlog za otkazivanje sastanka taj što je gradonačelnik u toku dana primio, na njihov zahtev, predstavnike Kluba malih akcionara sa kojima je preduzeće Luka Beograd vodila sudski spor.

„Očekivali smo da će naš današnji sastanak biti konstruktivan i da će konačno doprineti rešavanju problema koji karakterišu odnose grada Beograda i Luke Beograd poslednjih nekoliko godina. Želeli smo da vam predstavimo model javno-privatnog partnerstva koji bi naše stavove približio i pomirio“, navedeno je u dopisu Luke Beograd upućenom kabinetu gradonačelnika Đilasa. „ Na žalost, ovim ste nas doveli u neravnopravan položaj koji je daleko od partnerstva. Primili smo to kao novu demonstraciju 'političke volje' kako je to u našem slučaju već nazvao jedan aktuelni ministar srpske vlade, a koja je iznad zakona", dodaju iz Luke Beograd.

Đilas je, međutim, prema saopštenju Službe za informisanje grada naveo kako je položaj gradonačelnika, javna funkcija koju on obavlja "isključivo štiteći interese Beograđana.

"U tom smislu ne mogu da prihvatim da mi bilo ko sugeriše sa kim treba, a sa kim ne treba da se viđam. Otvoren sam za sve razgovore koji mogu da doprinesu da se reše problemi, a to važi i za Luku Beograd. Svima smo na raspolaganju ukoliko je to u interesu grada", izjavio je Đilas.

U dopisu iz Luke se takodje navodi da i dalje postoji želja da konstruktivan sastanak bude održan.

"Predlažemo da do toga dođe u trenutku kada dobre namere u pogledu ostvarenja takve saradnje ostanu nesumnjive“, navedeno je u dopisu iz Luke koje je prenela Služba za informisanje grada Beograda.

Đilas: Nema dogovora sa Bekom

Đilas je ranije u toku dana kazao da je Grad Beograd ponudio cenu - oko 40 miliona evra po kojoj hoće da otkupi Luku Beograd ali je Beko tražio skoro duplo više.

Đilas je kazao da dogovor nije mogao da bude postignut. "Ta druga cena - oko 74 miliona evra, koju je tražio biznismen Milan Beko, je možda realna vrednost luke u ovom trenutku, ali da grad ne može da plati taj iznos. Nismo banka da možemo da plaćamo nekom kamate", rekao je Đilas.

On je dodao da su predstavnici Grada otvoreni za sve predloge vlasnika i menadžmenta Luke Beograd o sudbini tog preduzeća i da se sudski postupak nastavlja.
"Ono što treba znati je kada se završi taj sudski postupak, verujem našom pobedom, moramo da imamo dogovor sa onim ko je vlasnik luke, da bi razvili taj deo grada", rekao je Đilas.

Đilas je objasnio i da će nakon što grad dobije spor, deo Beograda gde je smeštena Luka biti razvijan i za lučke delatnosti i za neke druge sadržaje.

Đilas je jutros razgovarao s predstavnicima Kluba malih akcionara Luke Beograd.

"Na kraju postupak nas uvek čeka da sednemo za zajednički sto i pokušamo da se dogovorimo", naglasio je Đilas.

Firma Vorldfajn biznismena Milana Beka 2005. godine kupila je 93 odsto akcija Luke Beograd za oko 40 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda je ranije rekao da je Grad spreman da od vlasnika kupi Luku Beograd po ceni po kojoj je privatizovana, dok je Beko saopštio da je prodajna cena 74 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: