NIS otvorio kancelariju u Briselu

NIS je prva kompanija iz Srbije koja je otvorila predstavništvo pri EU jer, kako se navodi, ova zajednica ima strateški značaj za ekonomski razvoj Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.07.2011.

17:13

Default images

Domaćini svečane ceremonije, održane tim povodom, bili su top menadžeri NIS-a i predstavnici glavnih akcionara, uključujući ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića u ime Vlade Srbije, kao i stalnog predstavnika Ruske Federacije pri Evropskoj uniji Vladimira Čižova.

Prema rečima Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a, ova kompanija podržava ekonomske integracije i politiku pristupanja Srbije Evropskoj uniji i ulaže značajna sredstva kako bi svoje proizvodne kapacitete prilagodila standardima EU.

“Ove godine kompanija je počela realizaciju projekata na teritoriji EU, u Rumuniji i Mađarskoj, što je naš prvi korak za doprinos razvoju ekonomije Evropske unije “ , naglasio je Kravčenko.

On je dodao da ulaskom na tržište EU, kompanija stvara radna mesta, prihode, razvija tehnologiju i partnerstva sa najvećim evropskim kompanijama. Novo predstavništvo u Briselu treba da pomogne da taj proces bude upotpunjen konstruktivnim dijalogom sa donosiocima odluka u EU.

Kravčenko je dodao da NIS planira da do 2013. godine uloži 900 miliona evra u rafinerije, pumpe, zaštitu životne sredine i proizvodnju nafte i gasa. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić naglasio je da je prirodno da kompanija kakva je NIS bude zastupljena u prestonici Evropske unije u kojoj će se u budućnosti stvarati energetska politika.

“Srbija želi da se pridruži EU. To je strateški prioritet naše Vlade. Zato je prirodno da kompanija koja ima aspiraciju da bude broj jedan u Srbiji bude zastupljena u Briselu “ , istakao je Jeremić, dodavši da očekuje da i druge velike kompanije slede primer NIS-a i otvore predstavništva u sedištu Evropske unije.

NIS je najveća vertikalno integrisana naftno gasna kompanija u Jugoistočnoj Evropi, čiji je većinski vlasnik ruska kompanija Gasprom njeft, dok su ostali akcionari Vlada i građani Srbije.

Najveći je poreski obveznik u Srbiji, sa oko 9.000 zaposlenih i 11 odsto učešća u bruto društvenom proizvodu. Osim u Srbiji, kompanija radi i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Rumuniji i Angoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: