Cvetković: Subvencije i za ministre

Nakon što u više navrata nisu uspeli da odgovore guvernera NBS da odustane od povećanja učešća za kredite, iz Vlade kažu da te mere podržavaju.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 01.07.2011.

17:03

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković potvrdio je, naime, danas da Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) imaju odlične odnose.

Premijer Srbije Mirko Cvetković potvrdio je, naime, danas da Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) imaju odlične odnose.

Premijer je objasnio da će vlada te mere podržati putem subvencionisanih kredita, tako da će svi koji nemaju para da daju učešće za prvi stan, moći da uzmu subvencije, koje obezbeđuju 15 odsto učešća.

On je kazao da su subvencionisani krediti predviđeni za širok krug ljudi i podsetio da subvencije mogu da ostvare svi koji nemaju stanove, a imaju platu manju od 120.000 dinara.

"Ako hoću da se našalim, svi moji ministri bi imali pravo da dobiju subvencionisani kredit", rekao je Cvetković. Treći uslov je, podsetio je premijer, da kredit nije veći do 100.000 evra.

Kako je dodao, ako ne bude dovoljno novca u budžetu za sve subvencije, izdvajanja po tom osnovu će kroz rebalans biti povećana. "Do sada su se sredstva povlačila ispod očekivanog proseka", rekao je on.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Ssoškić je kazao da je cilj mera NBS da odobreni krediti imaju odgovarajuće obezbeđenje.
On je kazao da "tvrdo" veruje da će inflacija sledeće godine biti četiri odsto i da je pred Srbijom period stabilizacije, tako da je cilj da se poveća broj dinarskih kredita.

"Smatramo da ta mera neće bitnije uticati na ponudu i tražnju za kreditima, i da je preventivna, da sprečava da dođe do toga da se građani previše zaduže", rekao je on.

I Šoškić je rekao da svi građani koji nemaju para za učešće mogu da se kvalifikuju za subvencionisane kredite i dodao da odluka NBS nije u suprotnosti sa odlukom vlade o subvencionim kreditima.

Vlada se ranije protivila odluci da se poveća učešće na stambene kredite sa 10 na 20 odsto, ali je NBS istrajala u svojoj odluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: