Od danas – isti broj, druga mreža

Korisnici mobilnih telefona u Srbiji od danas će moći da promene operatera i da pri tom zadrže svoj stari broj.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

01:04

Default images

Iako je Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) propisala da su troškovi prenosa broja 200 dinara, sva tri operatera, „Telekom”, „Telenor” i „Vip”, zbog trke za novim korisnicama, snosiće će troškove prelaska, a ne korisnik broja.

Tako će prelazak u „Telenor” i „Vip” biti besplatan, dok će se prelazak u „Telekom” plaćati simbolično, jedan dinar.

Procedura promene mreže biće jednostavna. Jedino što će biti potrebno jeste da korisnik ode kod novog operatera i popuni obrazac, a to će se smatrati i zahtevom za raskid ugovora sa starim operaterom.

Najjednostavnije će to biti pripejd korisnicima koji posebnim ugovorima nisu vezani za operatere. Ali, teže će biti onima koji su kupovali „telefone za dinar” ili su pristali na slične pakete i time se obavezali da će u određenom periodu biti korisnici baš tog operatera. Oni će morati da ispune sve obaveze prema starom operateru, odnosno da plate „penale” ukoliko žele da raskinu ugovor pre vremena. Zahtev za prenos broja moguće je podneti u bilo kojoj „Telenor”, „Telekom” i „Vip” poslovnici, a cela procedura ne bi trebalo da traje duže od 48 sati.

"Dugo smo čekali na ovu mogućnost jer verujemo da će od sada jedino kvalitetna usluga, konkurentna cena i dobar odnos prema korisnicima, a ne dugogodišnje posedovanje istog broja, biti razlog za izbor mobilnog operatera. Mi smo u potpunosti spremni da dočekamo nove korisnike", naveo je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove „Telekoma Srbija”.

Mobilni operateri kažu i da to koliko bi korisnike mogao da košta raskid ugovora zavisi od mnogo faktora – od vrste paketa, od toga da li ima Internet, u kom trenutku raskida ugovor, da li je i kakav telefon kupio...

Korisnici bi trebalo da znaju i da posle prenosa broja, neće biti moguće koristiti stari mobilni telefon, ako je on „zaključan” na mrežu koja je prethodno korišćena, a za uputstvo o otključavanju potrebno je kontaktirati bivšeg operatera.

Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu, ranije je izjavljivala da smatra da će prenosivost broja omogućiti korisnicima da prilikom izbora operatera na umu imaju kvalitet i cenu, a ne jedino naviku da čuvaju svoj dugogodišnji broj. Prema njenim rečima, nova usluga će znatno promeniti ponašanje operatera, povećaće zaštitu prava i poboljšati odnos prema korisnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: