Krkobabić: Neću da se izvinim

Nemam nameru da se izvinjavam zbog svojih izjava o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kaže potpredsednk PUPS Milan Krkobabić

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 01.07.2011.

00:47

Default images

Umesto izvinjenja, građanima Srbije neophodne su čvrste garancije da budžetski deficit od 40 milijardi dinara, koji će se stvoriti primenom tog zakona, na šta su upozorili Fiskalni savet i MMF, neće biti premošćen zamrzavanjem plata i penzija ili povećanjem PDV-a -u, rekao je Krkobabić.

Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Miroslav Čučković, reagujući na stavove koje je Krkobabić izneo prilikom gostovanja na RTS da je izmenjeni Zakon o finansiranju lokalne samouprave „neka vrsta terorističkog akta“, odnosno „upad u fiskalni sistem“ i „naprava sa odloženim dejstvom“, rekao je Danasu da zahteva od potpredsednika PUPS da se izvini građanima Srbije i Narodnoj skupštini i da povuče te izjave.
Potpredsednik PUPS podseća da su Fiskalni savet i MMF procenili da bi primenom Zakona o finansiranju lokalne samouprave u toku 2012. mogao nastati budžetski deficit od preko 40 milijardi dinara i ukazuje da Zakon o budžetskom sistemu Srbije obavezuje predlagača zakona, a to je URS, „da izađe pred parlament sa setom konkretnih mera kojima će precizno da objasni kako će taj deficit biti nadoknađen“.

"Predlagač zakona to nije uradio, nije postupio u skladu ni s upozorenjima Fiskalnog saveta i MMF, niti je poštovao Zakon o budžetskom sistemu. Pa, gde to vodi? U svakom slučaju, ono što ne dolazi u obzir jeste da se zamrznu penzije i plate ili poveća PDV. Ne dolazi u obzir nijedna mera koja bi ugrozila 1,6 miliona penzionera, milion nezaposlenih ili stotine hiljada zaposlenih u javnom sektoru. Mi i dalje očekujemo da nam URS kaže kako će deficit u 2012. biti nadoknađen ", zaključuje Krkobabić.

Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak Predlog izmena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je podnela poslanička grupa URS Mlađana Dinkića, sa amandmanima DS-a. Zakon je usvojen sa 108 glasova „za“, dok je opozicija bojkotovala zasedanje. Među onima koji su bili protiv, uzdržani ili su odbili da glasaju bilo je više poslanika vladajuće koalicije iz DS, SVM i LSV.

Zakonom je propisano da od 2012. opštine i gradovi, umesto dosadašnjih 40, dobijaju 80 odsto sredstava od poreza na zarade. Izuzetak je Beograd, koji će dobijati 70 odsto od poreza na zarade i ubuduće neće primati transfere iz republičkog budžeta, jer će ta sredstva u vidu transfera solidarnosti biti raspoređena najsiromašnijim gradovima i opštinama, po kriterijumima koje će doneti Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: