Seku malinjake zbog niske cene

Proizvođači malina u selima Premeća i Brezovica kod Čačka sekli su zasade svojih malinjaka u znak protesta zbog niske otkupne cene malina.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

00:03

Default images

Berbu malina su obustavili pre pet dana, a juče su otpočeli krčenje malinjaka jer, kako su rekli, radom proizvode samo gubitke po otkupnoj ceni od 50 do 75 dinara za kilogram malina.

Proizvođači malina ističu da je dugogodišnja borba za bolju otkupnu cenu rezultirala iskrčavanjem malinjaka zbog ovogodišnje cene koja je po njihovoj oceni "uvredljivo niska".

Radiša Vulićević iz Premeće kaže da se celo selo dogovorilo da se malina ove godine ne bere i da se pokosi, jer sa postojećom otkupnom cenom ne mogu da pokriju ni troškove proizvodnje.

Proizvođač malina iz Brezovice Goran Bojović rekao je novinarima da je na području Premeće, Rajca i Brezovice, malina zasađena na oko 20 hektara i da je očekivani rod za ovu godinu oko 200 tona.

Ukoliko ne dođe do podizanja otkupne cene malina, malinari su najavili radikalizaciju protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: