Đilas: Beko ne mora da proda Luku

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da niko ne primorava vlasnika Luke Beograd da luku proda.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2011.

11:27

Default images

"Na javno izrečenu ponudu, na isti način smo i odgovorili", rekao je Đilas.

On je objasnio da prema podacima kojim raspolaže, za 92,75 odsto akcija Luke Beograd plaćeno je 37.187.603,02 EUR, u međuvremenu, Vorldfin je stekao još 0,9 odsto akcija Luke Beograd i izvršio dokapitalizaciju kompanije.

"Dali smo ponudu da za isti iznos za koji je većinski paket kupljen, isti i otkupimo. Ni za evro više, ni za evro manje", rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, Beograd nije banka i ne može nikome da isplaćuje kamate za uložena sredstva ili ispunjava ekonomska očekivanja prodavca.

"Naš jedini interes u ovoj ponudi je da se razreši dugogodišnji spor koji ometa i dalji razvoj lučke delatnosti u Luci Beograd i privredni razvoj ove lokacije", ocenio je Đilas.

Ukoliko je kompanija Vorldfin spremna da po ovakvom principu proda svoje akcije u Luci Beograd, pod uslovom da ne postoje dugovanja prema trećim licima, Beograd je spreman da u najkraćem roku realizuje ponudu o kupovini Luke, poručio je Đilas.
On je dodao da ukoliko ta ponuda nije prihvatljiva, nastaviće borbu za zemljište za koje tvrdi da ne pripada Luci Beograd, već gradjanima Beograda.

"Verujemo da ćemo svoja prava ostvariti kroz redovan sudski postupak", rekao je gradonačelnik Beograda.

Đilas je poručio da su Luci Beograd, kao i svim privrednim subjektima u Beogradu, na raspolaganju za dalji razvoj njihove osnovne delatnosti ukoliko je ona u interesu grada.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je u svom izveštaju Vladi Srbije, upucnenom jos pre tri godine, navela da su nadležne državne institucije odobrile, suprotno predvidjenoj zakonskoj proceduri, u septembru 2005. godine, preuzimanje više od 93 odsto akcija Luke Beograd od strane investicionog fonda "Vorldfin" sa sedištem u Luksemburgu.

Barać je u tom izveštaju navela da je ceo postupak privatizacije tog preduzeća obavljen uz niz prekršaja i prevara i uz podršku nekih državnih organa i u interesu krupnog kapitala u zemlji.

Beko: Luka ni za cent jeftinije

Biznismen Milan Beko kaže da Luku Beograd neće prodati ni za cent manje od 74 miliona evra, kolika je procena da to preduzeće vredi.

„Ponudio sam koliko smo platili i neću im dati ni cent ispod toga. Ja sam je platio 54 miliona i hoću kamatu na to kao da sam te pare držao u banci“, objašnjava Beko za Blic.
„Iskreno, nije mi jasno odakle im cifra od 40 miliona. Kada sam kupovao preduzeća, a mnoga sam kupio, uvek sam znao koliko šta košta i koliko je šta plaćeno. Ako se u Srbiji trguje preko Utiska nedelje, neka tako i bude“, kaže Beko.I rukovodstvo Luke Beograd oglasilo se saopštenjem u kome navodi da su spremni da razgovaraju sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom o razvoju Luke i tog dela grada, ali ne i da prodaju akcije za 40 miliona evra, koliko je Đilas javno ponudio.

"Razumećemo Grad ako nije u situaciji ili nema interes da plati veću cenu od ponuđenih 40 miliona evra za Luku ali to na žalost, nije bila cena našeg sticanja", navodi se u saopštenju za javnost. Kako se dodaje, akcije Luke Beograd su ih koštale sa dokapitalizacijom oko 54 miliona evra.

"Ako već očekujete da se odreknemo projekta koji smo razradili do nivoa da se o njegovoj vrednosti spekuliše da vredi 2,5 milijarde
evra- kako misli jedan uticajni medij, ili bar više stotina miliona evra- kako misli nadležni ministar srpske Vlade, onda nismo spremni i
da se odreknemo da nam nadoknadite cenu angažovanog kapitala za proteklih šest godina"
, kaže se u saopštenju. Na pitanje zašto onda uopšte prodaje vredno preduzeće kao što je Luka, Beko kaže:

„Sila boga ne moli. Oni imaju monopol na silu i na sve načine su izvršili pritisak, progonima, pretnjama... Niko pametan se ne svađa sa državom“, kaže Beko.

Kako se dodaje u saopštenju Luke razrešenje spora između Luke Beograd i Grada može da bude pred sudom, ali može i putem dogovora.

"Postalo je više nego jasno, posle sedam godina suđenja i toliko presuda u našu korist, da se spor protiv nas od strane Gradskog pravobranilaštva, vodi radi našeg ekonomskog iscrpljivanja", dodaje se u saopštenju.

Inače, Beko je potvrdio i da ponuda za prodaju Luke važi isključivo za državu. Budući da Luka neće biti izneta na tržište i ponuđena na prodaju, teško je utvrditi njenu realnu vrednost. To znači da će cenu ove nagodbe platiti poreski obveznici.

„Dao sam ponudu javno i oni su je javno i prihvatili. A pre nego što su prihvatili, valjda su napravili kontrolu“, kaže Beko.

Beko je javno ponudio državi da od njega otkupi akcije Luke Beograd, a toj ponudi se pre nekoliko dana odazvao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je ponudio da Grad Beku plati 40 miliona evra, odnosno, kako je rekao, cenu koju je Beko platio prilikom preuzimanja Luke.

Inače, Milan Beko je krajem maja, posle odluke Višeg suda u Beogradu kojom je Luci Beograd privremeno zabranjeno raspolaganja lučkim zemljištem, javno ponudio državi da otkupi to preduzeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: