Dinkić: Stranke nameštaju konkurse

Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da profesionalizacija javnih preduzeća ne može da se sprovede konkurisma za direktore jer su oni namešteni.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 30.06.2011.

00:04

Default images

Kozmetičkim raspisivanjem javnih konkursa za direktore, nemoguće je sprečiti da javna preduzeća i dalje budu plen političkih partija jer su ti konkursi u većini slučajeva namešteni, tvrdi Dinkić.

"Potrebno je promeniti sistem, pre svega zakone koji to uređuju, a izbor menadžera u javnim preduzećima prepustiti nezavisnim profesionalnim agencijama po proceduri po kojoj se biraju i direktori privatnih kompanija", objašnjava Dinkić svoju novu inicijativu.

Donošenje novog zakona, kojim bi se u suštini razbio postojeći sistem partijske države, po Dinkiću, verovatno nije moguće do kraja godine, jer je već počela predizborna kampanja. On, međutim, naglašava da je URS spreman da se odmah donesu novi zakoni.

"Predlažemo da se u zakon o javnim preduzećima unesu dve ključne novine, da se ukinu upravni odbori kako partije ne bi mogle da delegiraju svoje ljude u njih, kao i da se Vladi oduzme pravo da imenuje direktore javnih preduzeća. Umesto Vlade, to bi činile profesionalne agencije za upravljanje kadrovima, koje već postoje, a na osnovu javnih konkursa, uz kontrolu medija i nezavisnih tela", kaže Dinkić.

Stranke ne veruju da je Dinkić iskren

Iako se sve stranke načelno slažu da bi trebalo prestati sa praksom postavljanja partijskih kadrova u javnim preduzećima, pojedine opozicione partije dovode u sumnju inicijative lidera URS Mlađana Dinkića.
Šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija rekla je da se DS zalaže za profesionalno upravljanje javnim preduzećima i povlačenje političkog i partijskog uticaja, što, kako smatra, može biti ostvareno ukoliko demokrate u tome budu imale podršku koalicionih partnera.

Kolundžija je rekl da je vlada odgovorna za dobro upravljanje javnim sektorom, a najbolji način da to i pokaže je to što će javnim preduzećima upravljati najbolji i nastručniji ljudi, a ne partijski.

Socijalisti su, prema rečima njihovog poslanika Djorđa Milićevića, uvek insistirali na stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti, a to su bili jedini kriterijumi prilikom postavljanja kadrova. Milićević je upitao i zašto stranka koja je izašla sa tim predlozima, njih do sada nije sprovela u praksi.

I u SPO smatraju da se praksa da se na čelo javnih preduzeća dovode partijski kadrovi mora prekinuti iz razloga što to građani očekuju, ali i za to što se tu radi o negativnoj selekciji, jer najbolji ostaju bez šanse, dok se “partijski poslušnici” zapošljavaju.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović rekao je da se ta stranka godinama borila protiv kadrova SPS i Slobodana Miloševića, dodajući da je nakon 2000. godine došao DOS i svoje kadrove počeo da zapošljeva po javnim preduzećima.
Liberali smatraju da je potrebna sistemska promena i prvo transformacija javnih preduzeća u akcionarska društva, a potom i njihova privatizacija.

Lider LDP Čedomir Jovanović naveo je da je u vreme vlade DOS-a bio na čelu kadrovske komisije koja je, kako tvrdi, u ključna javna preduzeća postavljala ljude na osnovu javnog konkursa a ne stranačke pripadnosti, te da je odnos prema javnom sektoru “srušio Vojislav Koštunica sa svojom vladom, dok je na tim nazadnim vrednostima napravljrna i aktuelna koalicija”.

“Oni koji sada govore o povlačenju iz javnih preduzeća, pre toga treba da preuzmu odgovornost za haos koji ostavljuju u tim poreduzećima. Tu se ne radi o ideji o modernizovanju zemlje, već bežanju od odgovornosti, a posebno mislim da od odgvornosti beži Dinkić, koji je feudalizovao Srbiji kao niko pre njega”, ocenio je Jovanović.

I Nova Srbija, prema rečima njenog lidera Velimira Ilića smatra je najbolje da direktori budu stručni I izabrani na konkursu, pa je stoga donela odluku da sve direktore, ukoliko posle sledećih izbora dođe na vlast, izabere na javnom konkursu.

“Da je to bio slučaj ranije, NS sada ne bi imala problema sa nekoliko svojih direktora koji su optuženi”, rekao je Ilić.

Radikali ne veruju u iskrenost predloga Mlađena Dinkića, a poslanik SRS Vjerica Radeta je istakla da ne postoji nijedna institucija u zemlji u kojoj stranke nisu postavile svoje kadrove.

“Svi su u službi vlasti i ne verujem da može biti drugačije”, ocenila je Radeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: