Đelić: Nelegalan softver je krađa

Naučnici u Srbiji će u naredne četiri godine raditi koristeći legalni softver, a Vlada Srbije je za to izdvojila 755.000 dolara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.06.2011.

14:12

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i potpredsednik korporacije Majkrosoft Alen Krozijer potpisali su ugovor kojim je naučnicima u Srbiji obezbeđeno da u naredne četiri godine rade na legalnom softveru.

Đelić je posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije rekao da je krađa softvera isto što i krađa robe u prodavnici i da je ugovorom omogućeno da 11.000 naučnika u Srbiji radi na legalnom softveru. "Veliki broj softvera u Srbiji i dalje je nelegalan, a to je isto kao krađa u prodavnici. Potpisali smo izjavu o namerama o saradnji. Srbija će u narednom periodu uložiti značajna sredstva u razvoj informacionih tehnologija", dodao je on.

Krozijer je kazao da je veoma važno zaštititi intelektualnu svojinu i sprovoditi inovacije.

"Ugovorom je omogućen naučnicima pristup pravoj moći softvera. Moram da kažem i da sam imresioniran ljudima u Srbiji", rekao je on.

Čak tri četvrtine kompjutera u Srbiji ima nelegalne softvere, a stopa piraterije koju EU toleriše novim članicama je oko 50 odsto.

Potpredsednik Majkrosofta Krozije je istakao da je ovim ugovorom omogućeno naučnicima da iskoriste prave moći softvera naglašavajući da je suština rada te kompanije upravo ta da se ljudi koriste inovacijama.

On je naglasio i da u Majkrosoftu očekuju da će ovaj ugovor još više ojačati već postojeće medjusobne čvrste veze i dodao da će ovakvo partnerstvo pomoći ciljevima Majkrosofta u Srbiji ali i na globalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: