Zloupotrebe u lobiranju za Štrabag?

Posao koji je austrijsk firma „Štrabag“ sklopila sa konsultantskom firmom iz Užica tipičan je primer sumnjivog poslovanja pri javninm nabavkama, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 29.06.2011.

00:20

Default images

Štrabag, koji inače posluje i u Srbiji, angažovao je agenciju „Maks profit“ da za njega lobira kod srpskih zvaničnika kako bi dobili pet tendera Javnog preduzeća „Železnice Srbije“.

I sve to možda ne bi bilo sumnjivo da vlasnik ove agencije, čije su prostorije u Užicu mesecima zatvorene, nije Milojka Cicvarić, pomoćnik direktora u Zavodu za zaštitu zdravlja železničara u Beogradu, državne firme čiji su osnivač same „Železnice“.
"Štrabag" sklopio ugovor sa firmom u vlasništvu funkcionera u javnom preduzeću

Šta je to iskusne građevinare iz Beča opredelilo da potpišu konsultantski ugovor sa agencijom koja je u ispitivanju tržišta, promotivnim aktivnostima, medijskim prezentacijama, lobiranju... (sve odredbe iz ugovora) potpuno nepoznata. Maloj i nepoznatoj firmi ponudili su ugovor vredan 60.000 evra odmah po zaključenju ugovora (u nekoliko mesečnih rata) i tri odsto provizije za svaki posao koji „Štrabag“ dobije u Srbiji. Teško je oteti se utisku da se odgovor na ovo pitanje krije u činjenici da Milojka Cicvarić ima uticaj na odlučivanje u „Železnicama“. Oni koji su upućeni, a ljudi iz „Štrabaga“ očigledno jesu, znaju da vlasnica „Maks profita“ ima jaku vezu u Upravnom odboru „Železnica Srbije“.

I sada dolazimo do pitanja koje je rak-rana Srbije, namešteni tenderi, provizije, odnosno pljačka države kroz javne nabavke.

"Pravo pitanje je može li neko ko vodi privatnu firmu i bavi se konsaltingom, lobiranjem i sličnim poslovima istovremeno da drži poziciju u javnom preduzeću ili ustanovi koja posluje sa tom firmom. Zakonski bi činovnici koji su radili u nekim državnim institucijama tek dve godine nakon prestanka radnog odnosa smeli i da razmišljaju o takvom privatnom angažmanu. U suprotnom, opravdano se sumnja da ste boravak u državnoj firmi iskoristili za pravljenje poslovne mreže preko koje se, korupcijom, izvlači novac iz državne kase", kaže Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Slično misle i u Savetu za borbu protiv korupcije. Kako za „Blic“ kaže predsednica Saveta Verica Barać, sama činjenica da u Srbiji nikada nije donet zakon o lobiranju ostavlja prostor za zloupotrebe.

"Čitav proces ide preko malih firmi koje se bave lobiranjem, a u stvari se uopšte ne radi o lobiranju već o podmićivanju. Kada bi se takvi slučajevi istraživali, videlo bi se da se često radi o nameštanju, ali za taj posao bi trebalo imati dobru revizorsku instituciju ili tužilaštvo koje je spremno na beskompromisne istrage", kaže Baraćeva.

„Štrabag“: Nismo znali da je državna činovnica

"U januaru 2010. potpisali smo ugovor sa Agencijom „Maks profit“. Budući da u Srbiji nemamo vlastito odeljenje za komunikacije, agencija „Maks profit“ bila je zadužena za različite aktivnosti vezane za odnose sa javnošću u ovoj zemlji, kao i za istraživanje tržišta. Nakon isteka roka ugovora, pre godinu dana, ugovor nije produžen, budući da „Maks profit“ nije značajno doprineo da postanemo poznatiji na srpskom tržištu. Nismo znali da je gospođa Milojka Cicvarić i državna činovnica (kako sada saznajemo, bila je zaposlena kao knjigovođa u jednom zdravstvenom državnom fondu). Osim toga, jedna tačka našeg ugovora precizira da će izvršilac pružati usluge u skladu sa lokalnim zakonima, propisima i svim zakonima protiv korupcije. Austrijskim činovnicima je u načelu dozvoljeno da se van radnog vremena bave dodatnim poslovima ukoliko im to ustanova u kojoj rade nije zabranila ", stoji u odgovoru koji su „Blicu“ dostavili iz centrale „Štrabag“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: