Srbija ponovo izvozna vojna sila

Kvalitetom i asortimanom proizvoda vojne industrije vraćamo se na veoma izbirljivo i zahtevno svetsko tržište, tvrdi ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2011.

19:49

Default images

Vojna industrija Srbije 2009. i 2010. ostvarila je izvoz od po 250 miliona evra godišnje, a pored povećanog ukupnog izvoznog salda dajemo kao država i doprinos odbrambenim aktivnostima svih progresivniih snaga u svetu, rekao je Šutanovac.

O dostignićima i potencijalima srpske odbrambene industrije - podstreka drugih domaćih privrednih grana - Šutanovac je govoreći pre nešto više od godinu dana navodio da smo "sistem integrator za odbrambenu industriju celog regiona".

Aktuelna svetska kriza, kao i politički prevrati u severnoj Africi stopirali su neke od izvoznih poslova odbrambene industrije i smanjili "apetite" svih, pa i srpskih proizvođača naoružanja i vojne opreme, za koje će, tvrde, uspeh predstavljati izvoz i od 200 miliona evra. Početkom godine britanski list "Ekonomist" ocenjuje da se naša vojna industrija "vraća na svetsku scenu na velika vrata" i daje interesantno poređenje da je to "veće iznenađenje u poređenju sa uspesima kojima se Srbija ponosi - da ima najbolje tenisere u svetu i da je najveći svetski izvoznik malina"

Ugledni list podseća da je pre raspada Jugoslavija bila veliki izvoznik oružja, kao i da su u NATO bombardovanju 1999. oštećene mnoge srpske fabrike oružja. Ništa manje nije važna ni ocena "Ekonomista" da industrija naoružanja u Srbiji "postaje sofisticiranija".

Prema podacima koje potvrđuje i Šutanovac, do 2007. godine najveći deo izvoza vojne industrije činila je municija, ali su proteklih nekoliko godina srpske kompanije počele da izvoze modernizovane verzije starijih mobilnih haubica, aviona za obuku, sistema za kontrolu vatre i protivtenkovskih raketnih sistema.

Iako predstoji još posla na modernizaciji, ministar je u više navrata potvrdio da je reč o industriji koja se najbrže razvija posle poljoprivrede.

"Oružje, ipak, nešto više vredi od malina", duhovito zaključuje britanski list u januaru - mesecu kada je Srbija ukinula obavezno služenje vojnog roka, što je, prema pisanju ostrvskog vojnog magazina "Džejn difens vikli" značajan korak u programu zemlje za modernizaciju armije.

"Naša vojska je viđena kao faktor stabilnosti ne samo na Balkanu. Sistem odbrane se ubrzano modernizuje i to je pokretačka snaga reformi u Srbiji, koja ubrzava i njen put ka Evropskoj uniji", prenosi časopis reči Šutanovca i dodaje priči i segment o modernizaciji ratnog vazduhoplovstva i tenderu za nabavku novog borbenog aviona. Londonski nedeljnik "Džejns difens indastri" objavio je u februaru tekst o rastu vrednosti izvoza srpske odbrambene industrije, drugi put za mesec dana. List navodi i izjavu Šutanovca da je Irak u poslednje tri godine bio glavno vojno tržište za Srbiju, kao i značaj izvoza u Bugarsku, Belgiju, Italiju, Libiju (u kojoj je rat odložio posao), Irak, uz najavu osvajanja novih tržišta (sudeći prema dogovorima), u SAD, Angoli, Gabonu, Kongu, Avganistanu.

Poređenja radi, Šutanovac je naveo da je tokom 2007. godine izvezeno naoružanja i opreme u vrednosti 75 miliona dolara, 2008. godine 183 miliona, 2009. godine 246 miliona, a 2010. godine - 247 miliona dolara.

U sedam fabrika namenske industrije u Srbiji trenutno radi oko 9.000 ljudi, stalno ili povremeno, a zahvaljujući novim izvoznim poslovima, od 2007. do danas je zaposleno oko 3.000 novih radnika, dok je u protekle tri godina kroz socijalni program ili u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih.

Odbrambenu industriju Srbije čini šest preduzeća sa većinskim državnim kapitalom - "Zastava oružje", "Krušik", "Sloboda", "Milan Blagojević", "Prvi partizan" i "Prva iskra". U njima se uglavnom proizvode barut, municija raznih kalibara i lako streljačko naoružanje.

Drugi deo odbrambene industrije predstavljaju firme iz metalnog, elektro i hemijskog sektora, u kojima država pokušava da kroz strateško partnerstvo ojača tehnološku bazu i mogućnost da u budućnosti učestvuju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: