Beko: Prodaću Luku, ali sa kamatom

Privrednik Milan Beko je saopštio da će Gradu Beogradu prodati svoje akcije u Luci Beograd, čime je odgovorio na sinoćnu ponudu Dragana Đilasa.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 26.06.2011.

23:29

Default images

On je, međutim, naveo da je spreman da se tih akcija odrekne po ceni po kojoj je kupio uvećanoj za kamatu koju država plaća stranim bankama kada se kod njih zadužuje.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je sinoć da je Grad spreman da od vlasnika kupi Luku Beograd po ceni po kojoj je privatizovana, što je oko 40 miliona evra.

Beko je u današnjem saopštenju naveo da se danas obratio međunarodnoj revizorskoj firmi KPMG radi utvrđivanja cene.

"Grad će dobiti preduzeće sa 200 hektara zemljišta i razrađenom razvojnom strategijom na bazi Libeskindovog projekta (arhitekta Danijel Libeskind) "Grad na vodi". Ne postoji pojedinac koji može da odoli napadu države i u tome nisam izuzetak. Utoliko želim da se tehnika kupovine akcija obavi u što kraćem roku", rekao je Beko.

Luka Beograd se spori s Gradom Beogradu oko prava na korišćenje zemljišta. Nedavno je Viši privremenom merom zabranio Luci da raspolaže spornim zemljištem od oko 100 hektara.

Beko je preko investicionog fonda iz Luksemburga Vorldfin 2005. godine kupio 93 odsto akcija Luke za oko 40 miliona evra i potvrdio je da nije jedini vlasnik tog preduzeća.

Đilas za Luku Beograd nudi 40 mil €

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je Grad spreman da od vlasnika kupi Luku Beograd.

Grad je, prema rečima Đilasa, za to preduzeće spremno da plati onu cenu po kojoj je privatizovano, što je, kako je naveo, oko 40 miliona evra.
Đilas je rekao da će poslati i zvaničnu ponudu vlasniku Luke Milanu Beku koji je javno ponudio državi da otkupi to preduzeće, tvrdeći da su mu ugrožena vlasnička prava.

Luka Beograd je u sporu s Gradom Beogradu o pravu korišćenja zemljišta, a nedavno je Viši sud doneo privremenu meru kojom je Luci zabranio da raspolaže spornim zemljištem od oko 100 hektara.

Đilas, zamenik predsednik Demokratske stranke, nije želeo da komentariše tvrdnje Milana Beka o tome da država "reketira" sve građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: