Evropski ulagači: A gde je Srbija?

Dok Srbija željno iščekuje investitore, glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Erik Berglof, kaže da smo i dalje nepoznata destinacija za ulaganja.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 24.06.2011.

10:31

Default images

Prema rečima Berglofa, Srbija je i dalje relativno nepoznata destinacija za ulaganje u evropskoj investicionoj zajednici, što je posledica nedostatka znanja s njihove strane, ali i činjenice da se Srbija kasno uključila u evropske tokove.

„Od tada je preduzeto dosta važnih koraka i čini mi se da se oni više cene van Srbije nego unutar nje“, dodaje ovaj stručnjak.

Srbija, bar prema tvrdnjama domaćih zvaničnika, puno ulaže kako bi predstavila potencijale za ulaganja u zemlju i dovela investitore.

Tako, građani Srbije sa oko dva miliona evra godišnje finansiraju rad ekonomskih diplomata, koji su pre godinu dana razaslati kao misionari ovdašnje privrede i u nameri da privuku nove ulagače.

Od 28 koliko ih je postavljeno na te funkcije, čak 24 se nalaze u evropskim gradovima, i zbog toga čudi izjava prvog ekonomiste EBRD-a da je Srbija i dalje nepoznanica na evropskoj investicionoj mapi.

Jer, ako im se ne sme zameriti da su za celu godinu uspeli da dovedu jednog investitora u Srbiju, onda im se mora prigovoriti što evropsku investicionu kastu nisu bar upoznali da postojimo.

Srbija ove godine očekuje oko tri milijarde dolara stranih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: