Vlada smenjuje rukovodstvo Galenike

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić najavio je otpuštanje direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića i većeg dela rukovodstva.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.06.2011.

16:35

Default images

"Moj utisak je da će većina rukovodilaca Galenike ostati bez posla. Vlada je zauzela stavi i dala nalog određenim službama da se ispita poslovanje i da odgovorni, ukoliko je bilo kršenja zakona, budu predmet istražnih radnji", rekao je on.

Ćirić je istakao da je dat nalog novom predsedniku Upravnog odbora da sprovede racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja i dodao da će novo poslovodstvo vladi podnositi izveštaj svaka tri meseca. Ističući da je Galenika strateški važna kompanija za funcionisanje farmaceutskog tržišta i zdravstvenog sistema Srbije, on je rekao da je tom kompanijom do sada loše upravljano, jer je od firme koja je pre tri godine imala dobit došla u situaciju da u 2010. ima gubitak od 14 miliona evra.

Na pitanje zašto se tek sad reaguje, kada je i ranije ukazivano na probleme u ovom preduzeću, ministar je kazao da je bilo potrebno da se sagleda situacija u komplikovanom sistemu od 3.000 zaposlenih i da se analiziraju sve cifre, ocenivši da je to "u relativno kratkom roku i urađeno".

Inače, Vlada Srbije dala je garancije državnoj farmaceutskoj kompaniji Galenika za kredit od 70 miliona evra, od čega će deo biti upotrebljen za refinansiranje kratkoročnih kredita, a deo za obrtni kapital.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić je je rekao da je trenutni iznos obaveza Galenike od oko 120 miliona evra, od čega je, kako je istakao, "akutni problem od oko 40 miliona evra kratkoročnih obaveza".

Garancija države za refinansiranje kratkoričnih obaveza i dela obrtnog kapitala, prema njegovim recima, omogućiće da dođe do prekida blokade računa Galenici i da počne normalno da posluje.

Sa nekoliko banaka se, kako je rekao Ćirić, već pregovara o kreditu. On je naveo da su prethodnih godina 22 banke davale kredite Galenici, uglavnom kratkorične, dodajući da će verovatno biti spremne da se uključe u program reprograma dugova.
Nenad Ognjanoviæ, dosadašnji direktor Galenike
Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nestašice lekova u Srbiji neće biti i da su obezbeđeni uslovi da fabrika lekova "Galenika" nastavi proizvodnju.

"Problematično je snabdevanje tržišta samo sa dva leka, a to su heparin i pronizon", rekao je Stanković. Prema njegovim rečima, zalihe heparina obezbeđene su za dva meseca, a očekuje se da će snabdevanje pronizonom biti rešeno u narednom periodu.

Račun "Galenike" je danima blokiran, a policija proverava poslovanje te kompanije posle medijskih napisa o nezakonitostima rukovodećeg tima. Policija proverava da li je rukovodstvo sklapalo štetne ugovore sa posrednicima kojima je isplaćivana provizija i do 4,5 odsto, i da li je to razlog velikih gubitaka fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: