Opozicija Dinkiću: Odakle pare?

Ima li u budžetu ima dovoljno novca za sprovođenje decentralizacije koju predlaže URS, suština je rasprave o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 21.06.2011.

17:27

Default images

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je upitao predsednika Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića kako misli da "popuni rupu od 40 milijardi dinara u budžetu za 2012. godinu".

"Kako ćete da spustite rashod od 40 milijardi? Kada je tako lako, pokažite nam. Nađite tih 40 milijardi i imaćete našu podršku", rekao je Jovanović. On je naveo da predlog URS nije decentralizacija, već "presipanje iz šupljeg u prazno", i podsetio da su Fiskalni savet i Međunarodni monetarni fond kritikovali izmene zakona. "Za ovaj zakon nemate većinu, ali imate većinu za opstanak vladajuće koalicije", kazao je Jovanović.

Dinkić je odgovorio da novca za sprovođenje zakona ima, jer se od poreza na zarade naplati 110 milijardi dinara, i da URS predlaže samo to da se taj novac pravednije podeli. "Taj novac postoji, on nije nepostojeći, mi samo predlažemo da duplo veća sredstva ostaju opštinama i gradovima", rekao je Dinkić što, kako je naveo, neće ugroziti plate i penzije.

Lider URS je rekao da bi sve opštine i gradovi imali koristi već od jesenas, a građani bi živeli bolje jer bi, kako je naveo, "svi imali više novca".

Prema njegovim rečima, veliki gradovi će imati dvostruko više novca od poreza na zarade, a nerazvijene opštine dodatna sredstva iz transfera solidarnosti.

Lider URS je kazao da bi model koji nudi URS, uspostavio mnogo veću finansijsku samostalnost gradova i opština i naveo primer Lebana koji bi, prema njegovim rečima, imali 71 odsto više novca.

Dinkić je kazao da "po deseti put" sluša kritiku Jovanovića, da od kritike nema koristi i da je vreme da lider LDP-a predloži "nešto".

On je naveo da je kritičarima krivo što URS može imati korist od ovog predloga i dodao da očekuje da mu se Jovanović izvini kroz nekoliko godina, kada bude jasno kako zakon funkcioniše.

Sa druge strane, Jovanović je Dinkićeva objašnjenja nazvao "besmislicama".

Opozicija: Još jedna Dinkićeva "prevara"

Poslanici opozicije kritikuju predlog za decentralizaciju zemlje, navodeći da ona neće dovesti do ravnomernog regionalnog razvoja, već da je to još jedna "politička prevara" Mlađana Dinkića koja će dodatno opteretiti budžet i da je direktna pretnja za razvoj zemlje. Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković rekla je da proizlazi da su sve opozicione stranke "ljubomorne što je Dinkić podneo predlog zakona".

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) navode da se Zakon o finansiranju lokalnih samouprava ni sada ne primenjuje, te im država duguje 50 milijardi dinara. "Neverovatno da se neko ko je pravio problem, sada pojavljuje kao spasilac", rekli su poslanici DSS.

Radikali su kritikovali to što predlagač nije prihvatio njihov amandman kojim je predviđena odgovornost ministra finansija ukoliko se u toku budžetske godine sredstva nenamenskih transfera ne raspodele jedinicama lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: